Литературна изложба подредена в галерията
Литературна изложба подредена в галерията / Дарик Русе, архив

Изложба на Националния литературен музей “Българската литература – срещи и диалози със света” е подредена в Русенската художествена галерия. Тя представя най-значимите имена и събития в многовековния културен диалог между България и света. В 30 пана чрез нагледен разказ от Средновековието до средата на XX в. се проследяват духовните мостове между българската, европейските и световните литератури.

Изложбата, реализирана по спечелен проект в програма „Мобилност” на Министерство на културата, е изградена основно с документалните богатства от фондовете на Националния литературен музей, къщите музеи и мемориалните кабинети - негови филиали. Включени са и ценни материали от Народна библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”, музея на Народния театър, Държавна агенция „Архиви”, къща музей “Константин Величков” в Пазарджик, къща музей „Гео Милев” в Стара Загора, факултета по скандинавистика към СУ, както и от частни колекции. Автори на изложбата са Катя Зографова и Анна Свиткова; художник - Ивелина Велинова; координатор - Соня Кирицова.

Експозицията започва с най-значимия ни принос в световната култура - делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий, провъзгласени за съпокровители на Европа. Богомилското учение от Х век е представено със своя път към Западна Европа и влиянието му върху шедьоври на световната литература като „Ад” на Данте Алигиери и „Изгубеният рай“ на Джон Милтън. Една от най-интригуващите и непроучени досега теми са българските мотиви в европейските литератури. Вдъхновяващи са европейските творци с българско родословно начало. Сред тях са „принцът на поетите” Пиер дьо Ронсар, поетесата Ана дьо Ноай, потомка на Софроний Врачански.

Първата фаза в проникването на европейската култура през Възраждането са учебниците по френски, немски, гръцки, италиански. Показани са както първите преводи на художествени произведения, така и първи антологии на чуждите литератури. В отделни пана са проследени контактите на български интелектуалци с европейските академични средища, усвояването на френско и немскоезичните култури. Модерните естетически търсения на Европа са представени чрез световете на Пейо Яворов, Теодор Траянов, Димчо Дебелянов, Христо Ясенов, Димитър Бояджиев, Гео Милев и Чавдар Мутафов.

Как писатели видяха света е също сред темите на тази изложба. Потърсена е и обратната информация – доколко светът познава българската литература, кои наши писатели са най-превеждани, къде познават творчеството им, какви международни награди имаме. Тук е включен и “поданикът на Русе” писателят-нобелист Елиас Канети, както и учредената в негова чест Националната литературна награда.

Експозицията е адресирана до широка и разнообразна публика. Тематиката е интригуваща и образоваща и представлява интерес както за хора с определени културни интереси, така и за широк кръг зрители, за ученици и студенти.

В Русенска художествена галерия изложбата ще продължи до 10 януари 2013 г.