Стрелецът в Кънектикът страдал от лека форма на аутизъм
Стрелецът в Кънектикът страдал от лека форма на аутизъм / снимки: Reuters

Адам Ланза, който уби майка си, 20 деца и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, щата Кънектикът, след което се самоуби, е бил диагностициран със синдрома на Аспергер. Това заяви за АП представител на следствието, пожелал анонимност. Синдромът е лека форма на аутизъм, характеризираща се с трудно общуване с околните.

Съучениците на Ланза от гимназията и други негови познати го описват като много умен, но болезнено стеснителен, тревожен младеж и самотник - симптоми, които се вписват в картината на синдрома на Аспергер.

Болните от аутизъм демонстрират по-агресивно поведение от обикновените хора с гневни изблици, викове, блъскане на опонента, посочват психиатри. Според източника от следствието обаче в трагията в Нютаун е налице „планирано и преднамерено насилие”, което не се обяснява само от синдрома на Аспергер.

„Според мен е много по-вероятно случилото се да се дължи на някакъв друг вид увреждане на психиката като депресия, безпокойство, биполярно разстройство или обсесивно-компулсивно разстройство”, смята и психоложката Елизабет Логисън от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. По думите й страдащите от синдрома на Аспергер обикновено се съсредоточават върху правилата и спазват закона.

Властите оповестиха имената на 26-те души, убити в касапницата в начално училище в Кънектикът, предадоха Ройтерс и АП. Белият дом съобщи, че президентът Барак Обама ще замине за Нютаун, за да говори на бдението за жертвите и да се срещне с техните семейства.

Стрелецът в Кънектикът страдал от лека форма на аутизъм
netinfo

От 20-те деца, простреляни смъртоносно, осем са момчета и 12 - момичета. Всички те са на възраст 6 и 7 години. И шестимата възрастни, убити в училището, са жени. Всички жертви са били простреляни повече от веднъж. Стрелецът е използвал полуавтоматична пушка като основно оръжие, съобщи пред журналисти главният медицински контрольор на щата Кънектикът Уейн Карвър.

Властите се опитват да научат повече за 20-годишния Адам Ланза, който уби майка си у дома, пристигна в училището с автомобила й и започна кървавата вакханалия, след която се самоуби. Карвър каза, че трупът на Адам и този на майка му ще бъдат аутопсирани утре, съобщи БТА.

Междувременно вчера световните лидери заявиха, че са ужасени и дълбоко опечалени от касапницата в началното училище „Санди Хук” в щата Кънектикът, предаде Ройтерс.

Стрелецът в Кънектикът страдал от лека форма на аутизъм
netinfo

Иранското външно министерство описа убийствата като „трагични”. „Деца и юноши, които стават жертва на въоръжени сблъсъци в Газа, САЩ, Афганистан или Пакистан, в Сирия или Ирак, не са различни от хуманитарна гледна точка, затова всички трябва да положим усилия да възстановим мира, сигурността и спокойствието в целия свят," заяви говорителят на ведомството Рамин Мехманпараст, цитиран от агенция ИРНА.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, в писмо до президента Барак Обама, заклейми „варварското клане на невинни деца и възрастни”. „Ние в Израел сме изпитвали подобни жестоки случаи на масово убийство и знаем какъв шок и ужас предизвикват”, пише Нетаняху.

Папа Бенедикт Шестнайсети предаде „искрената си скръб” на семействата на жертвите чрез държавния секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне.

„Още веднъж останахме втрещени от акт, който не можем да осмислим”, заяви германският канцлер Ангела Меркел. „Неописуемо страдание се стовари върху толкова много семейства толкова близо до Коледа”, каза Меркел.