Малцинствата имат ключова роля в процеса на преход в Сирия
Малцинствата имат ключова роля в процеса на преход в Сирия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Падането на режима на Асад е близо. Сега ние трябва да съсредоточим усилията си върху положението на малцинствата в Сирия и защитата на техните обществени и религиозни лидери, които ще играят важна роля в процеса на преход в страната. Това заяви министър Николай Младенов в заключителната сесия на конференцията „Близкия Изток, Северна Африка и Балканите - предизвикателствата на промяната”, организирана от Нов български университет и Центъра за изследвания към „Ал –Джазира”, съобщиха от МВнР.

„България беше първата страна, която заяви в ЕС, че Сирия ще се изправи пред много сериозен проблем”, каза още Николай Младенов. Според българския външен министър международната общност трябва да утрои усилията си за подкрепа на опозицията в Сирия и за изграждането на добър план за политически преход след края на режима.

„Необходима е бързата реакция на международната общност за справяне с хуманитарната криза и осигуряване на помощ за бедстващото население в Сирия, защото това може да увреди обществената тъкан”, категоричен бе той.

„България може да изиграе много важна роля в политическия преход, промяна и възстановяване на Сирия. Вие имате много добро ниво на контакти между хората и добри познания за сирийското общество”, заяви Салман Шейх, директор на център Брукингс в Доха, Катар. Той припомни, че страната ни бе домакин през май тази година на една от най-важните досега срещи, събрала на едно място представители на всички групи в сирийската опозиция. „Това е проект за бъдещето на Сирия”, допълни Салман Шейх.

Сирия трябва да извърви своя преход и да остане обединена, с помощта на международната общност и своите съседи. Това няма да е лесен процес, но ние сме свидетели на началото на кръг от промени, на революция за постигане на демокрация чрез реформи, за достойнство и по-добър живот, заяви, от своя страна, Салах Елзейн, директор на Центъра за изследвания към „Ал-Джазира”.

Тримата участници в заключителната сесия на конференцията се обединиха около мнението, че гарантирането на плурализъм и правосъдие и постигането на консенсус са трите ключови предизвикателства пред прехода в региона на Близкия Изток и Северна Африка. „Един от основните уроци, които научихме от своя преход, и можем да предадем на Сирия, е, че се фокусирахме твърде много върху икономическите проблеми, но не достатъчно върху темата за върховенството на закона”, каза Младенов.