И при втори мандат на ГЕРБ Дянков би бил финансов министър
И при втори мандат на ГЕРБ Дянков би бил финансов министър / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Министър-председателят Бойко Борисов в „Годината” на Дарик. Чуйте цялото интервю с Борисов на Radio.DarikNews.bg

Министър-председателят Бойко Борисов, три пъти политик на годината - 2005-а, 2007-а, 2008-а година. Какво свърши през 2012, годината на свършека на света според маите?

Много работи свършихме, много започнахме, ще ги довършим, дай боже.

Вие… трябва да издавате един списък с… 11 работи сте дал през миналия декември, които ще се свършат 2012-а.

На 17 декември сме го писали, всяка година това ни е като традиция.

17-и, да, софийското метро, 26 декара археологичен музей, южната дъга, „Меден рудник”…

Бургас, телевизионната кула…

…Петолъчката, „Тракия”…

Петолъчката, „Тракия”…

„Хемус”, двата лота.

Да са на чакъл и на асфалт, това са Белокопитово - Шумен и тук гара „Яна”.

Жп линията Пловдив - Свиленград - Пловдив - Бургас. Четири…

100 % изпълнени обещания.

4,5 млрд. усвоена част еврофондове.

Сто процента. На миналия 17 декември, което съм го разписал на вашия собственик, че ще ги изпълним.

Вие избрахте за събитие на годината, понеже от тази година каним политиците да гласуват, дебатите за АЕЦ „Белене”. Свърши ли се с АЕЦ „Белене” през тази година?

Ами, тя се е свършила още от първата им копка. Няколко пъти, знаете, три първи копки; купували са оборудване, връщали са го, за жълти стотинки е заминало това оборудване, което сега си работи в Русия. И мисля, че това е една от най-големите приемствености, която имаме и в същото време може би най-доброто нещо, което бившият премиер Станишев е направил - да не го подпише този проект, защото щеше да задължи България с 22 млрд. лева.   

Все пак въпросът свърши ли се стои още.

Да.

Вие как ще гласувате на референдума - да се развие ли ядрената енергетика…

Разбира се.

…чрез строителство на нова ядрена електроцентрала?

Нова не. Ние сме за седми реактор на „Козлодуй”, който ще…

Т.е. вие ще гласувате против на референдума?

Ние ще гласуваме за, защото там няма такова уточнение за нова ядрена централа.

Не, не, има. Така е въпросът…

Така че…

Чрез нова… Знаете ли, президентът…

Мощност.

Не е мощност. Президентът Плевнелиев предложи да бъде мощност във въпроса…

Мощност е реактор. И ние ще работим за седми реактор за „Козлодуй”.

Само че неговото предложение не се прие, г-н министър-председател. Въпросът е формулиран така.

Нека да не, нека да не… вижте. Чакайте, нека да не объркваме хората с много теория. Ние сме, ГЕРБ като партия, за развитие на ядрената енергетика в България. Имаме прекрасна, сигурна, дай боже и дълги години още да работи, ядрена централа в Козлодуй. Там имаме електропреносна система, имаме прекрасни инженери, прекрасни техници, имаме пети и шести реактор, хилядници, които трябва да им се удължи животът, и естественото място е да си дойде седми реактор на мястото на първи, втори, трети и четвърти, които са спрени, в последствие  осми. Това е политиката на ГЕРБ. Повече не искам да коментирам…

Да, става дума, че не е това въпросът.

За „Белене” сме против, категорично против, поради причина, че държавата трябва да извади 22 млрд. лева. Откъде да ги вземем? И да задължим следващите поколения да плащат.

Т.е. вие ще гласувате против на референдума.

Толкоз.

И Цветан Цветанов каза същото. Въпросът е, че се създава объркване…

За, против - хората могат да се объркат. Ние сме, ясно и точно казвам, за развитието на ядрената енергетика на площадките в „Козлодуй”, защото там има всичко.

Но на въпроса за ли сте нова ядрена електроцентрала, вие сте против.

На „Белене” да, ние сме против.

Т.е. на въпроса за референдума…

На „Белене”, да, - против.

На въпроса за референдума…

Нямам го въпроса пред мен…

…хората на ГЕРБ…

…затова искам ясно и точно да кажа - против ядрена централа на „Белене” поради високата цена.

Сега, то понеже е по-общо формулиран, вие сте против нова ядрена централа, а не ядрена мощност.

Ядрена централа на площадка „Белене”.

Събитие на годината обаче стана, повече хора просто го предпочетоха, атентатът в Бургас. Сега, тук беше повторена от предишните събеседници тезата, че той е резултат на небалансирана външна политика, вие какво отговаряте?

Напротив, много балансирана, съгласувана с политиката на Европейския съюз и евроатлантическите партньори. Ние, виждате, имаме прекрасни отношения и с Русия, и с Катар, и с арабския свят, и с Европейския съюз, и със САЩ. Така че имаме прекрасно балансирана политика.

Тезата на Костов беше, че от две враждуващи страни в Сирия България е поканила на нейна територия едната страна и това според него е фактор, за да се случи атентатът.

Ето виждате и вчера решенията на Европейския съвет са, че се подкрепя опозицията в Сирия, разбира се, с важното условие християнската общност там да бъде абсолютно защитена. В Мароко се събираха пак преди известно време не само в България. Така че вижте, тук нашите политици много обичат да се упражняват върху дадени теми и да забравят за това какво са причинили те на държавата. Абсолютно балансирана политика. И неслучайно той атентатът беше насочен срещу израелски туристи. За съжаление загина и български гражданин. Войната между… която гори от векове, дори от хилядолетия сигурно между Израел, Палестина и арабския свят, просто тя си е в пълна сила върви.

Докато сме на темата за външна политика, какво точно очаква България от Македония, за да се присъедини към Европейския съюз, понеже самата България страда от неясни условия като тези по Шенген?

Ние очакваме от нашите най-близки приятели и съседи да спазват… Първо да си покрият всички критерии за Европейския съюз. И мисля, че това беше един успех и на външния министър Младенов в Брюксел, това се прие, да има и клауза за добросъседство. В края на краищата всички българи много пъти се ядосват от кражбата на история, нека да я наречем. Непрекъснато нашите толкова обичани от нас и герои, и хора, допринесли толкова много за българската държава, биват приписвани като македонци. И вината между другото е на комунистите пак. И аз истински апелирам и вас, и всички журналисти поканете историци. Поканете хора от благоевградския регион да ви кажат как на времето са правили българите македонци насила. Над 300 000 души. Понеже знам, че Росен Плевнелиев ще бъде след мен, накарайте го той да ви разкаже за неговия баща как са го правили македонец. Така че тези хора, сегашните социалисти, да дават акъл на правителството по темата „Македония” не им отива. И ние искаме от Македония да имаме добросъседски отношения.

Да, въпросът е…

Не е добросъседско да набиеш нашия посланик, който отива да поднесе цветя на паметника. Не е нормално, когато… виждате, дори и вчера със Сърбия подписахме много чакан договор в Европейската комисия в присъствието на еврокомисаря Йотингер за интерконектора за доставка на газ за 1,8 милиарда годишно на газ с премиера Дачич. Правим обща скоростна жп линия, вървят магистралите между Белград и София. Сиреч правим инфраструктура, присъединяваме региона. Искаме хората да пътуват и да живеят по-добре. Нашите колеги в Македония правят нацистки филми за България. Правят непрекъснато спор за паметници…

Т.е. какво очакваме, да си пренапишат учебниците? Понеже вие с основание, и вие, и Цветан Цветанов с основание се дразните по случая с Шенген, че има прагматични изисквания как да изглежда границата, България ги изпълнява и изведнъж започват с общи приказки да казват, че България не може да влезе…

Е, това е опасен…

За Македония…


Това е опасен прецедент, който стана в Европа.

Да, но за Македония България не би трябвало да се държи също по начин, по който да не им е ясно какво да направят. Т.е. ние очакваме какво?

Напротив, 1999-а година имаме декларация, подписана с тях, прекрасна декларация, да я превърнат в договор и няма нещо в нашите отношения...

Т.е. България иска договор, в който да се разпишат отношенията България - Македония.

Добросъседските отношения. И ние винаги сме ги подкрепяли, ние най-много ги подкрепяхме за безвизов режим да пътуват в Европа. Ние винаги сме ги подкрепяли и ще ги подкрепяме, но какво ни се отговаря? Кое налагаше да направят този филм, където България се превръща в нацистка държава?

Е, те ще кажат всеки е свободен да прави творение…

Ама, с държавно финансиране.

…да прави филм.

Ами, хубаво, нека правят филми. Тогава отговорът е - правете филми, финансирайте си ги, изкарвайте съседите си фашисти, а ние не сме. Ние не сме, със сигурност не сме.

Свършва ли икономическата криза?

Икономическата криза - най-големите финансисти и икономисти в света казват, че ще продължи още две-три години. Но имаше няколко добри новини - за Гърция транша, за това, че на Европейския съвет и на ЕКОФИН се прие нормативна база, нека да я наречем, общи правила как Европейската централна банка да контролира тези близо 6000 банки в Европейския съюз, да не се получи… да се поучим от грешките си, които Европа през годините е правила. Доста по-прагматични решения започват да се взимат в Европа.

Защо България ще се присъедини към банков съюз на държавите от еврозоната, от които идва кризата?

Защото, първо, когато сме подписвали договора, ние сме казвали, че в един момент ние ще станем член на еврозоната веднъж. Втори път, ние и сега изпълняваме критериите си за еврозоната, макар че много държави от еврозоната не ги изпълняват. И тъй като дали след година или след десет, няма значение, ще влезем в еврозоната, ние искаме сега да имаме глас, когато се взимат решенията там, за да можем, повтарям, за да можем да следим какво се случва там.

Управителят на БНБ даде аргументи против по-ранното влизане. Той е съгласен, че трябва с еврото да се влезе, но той казва, че е грешка в момента да се присъединяваме.

Разбира се, ние говорихме няколко, ние няколко пъти говорихме с Иван Искров. Неговото мнение и това на БН банка е отчетено и разбира се, че се съобразяваме с него. Простичко, само за вашите слушатели да го кажем, когато в България, знаете, беше банковата криза, когато на хората пенсиите и заплатите станаха по 3-4 долара на месец, когато фалираха банките, тогавашното правителство, тогавашният парламент направиха един изключително добър закон за банковата система. И сега нашите банки са капитализирани, имаме стабилна банкова система. Иван Искров, който ние го подкрепихме и за втори мандат в парламента, водят една консервативна и много добра финансова политика. Същото, буквално същото, сега ще се направи в Европа. Само че там вместо БН банка е Европейската централна банка. Управителният съвет или надзорният съвет на БН банка ще бъде надзорен съвет, който ще контролира как банките в Европа се справят. И това е много добре и за икономическия растеж впоследствие.

Планирате ли промени в кабинета, г-н министър-председател?

Не.

Лекарският съюз вчера иска оставката на финансовия министър.

Е, те го правят всяка година, а ние по 700 милиона всяка година повече даваме за здравеопазване и все не им стигат.

Т.е. този екип остава.

Толкова много пари, колкото сега се наливат в здравеопазването, никога не е имало и въпросът е и самите доктори и шефове на болници да си дадат сметка как ги харчат.

Ако ГЕРБ спечели, отново ли ще поканите Симеон Дянков за финансов министър?

Разбира се.

Той ще бъде лицето на…

Той се справя…

…предизборната кампания.

Много хора го мразят, но той се справя много добре. Много държави фалираха, много държави изкараха хората си на улицата, след като бяха харчили повече, отколкото са произвеждали. А ние сме отговорни хора и към следващите поколения и искаме да оставим една стабилна България.

Как ще коментирате стопяването на разликата между ГЕРБ и БСП според социологическите проучвания през тази година?

Нормално е, ние вече сме четвърта година в управлението в най-тежкото време, всички финансисти и икономисти в света го сравняват с войната, в тай-тежкото време. Ние, ако си спомняте на втората година вече в миналия мандат бяхме изпреварили БСП с 10%. А ние в момента, правейки реформите, поддържайки тази финансова дисциплина, цели съсловия караме да живеят в очакване. Разбира се, че искаме да вдигнем и ще вдигнем пенсиите, но ние започнахме да ги вдигаме и ги вдигнахме с един милиард близо, 900 милиона от първия ден когато дойдохме на власт, от първия ден. Разбира се, и по 1000 лева да кажем пенсия, всеки иска пенсионер да я получи. Но икономиката не може да даде тези пари. Работещите хора в България са малко на фона на броя пенсионери. И когато им казваш не, няма да е с 50% увеличението, а с 9, не са доволни. Майките в България имат най-дългия период, за който се плащат майчински. Той не може да е хем най-дългият, хем и с най-много пари, при най-слабата икономика в Европа. Кой не иска политик да вдигне майчинските? Всеки иска. Но това са парите на държавата. Ето сега дадохме 10 милиона за децата с, тези, редките заболявания. Беше страхотно тържество в ЦДНА. Над 700 деца са излекувани. Идват, благодарят. Ами, има болест, която по 4 милиона струва лечението.

Ще се срещнат ли политическите лидери на България, за да постигнат съгласие за правилата, по които ще проведат парламентарните избори?

Има си Избирателен закон, по който са се явявали…

Да, но възраженията са, че ГЕРБ е поела ангажимент пред ОССЕ, че ще направи промени по 30 точки.

ГЕРБ е поела ангажимент, те не идват от парламента. Тези…

Всъщност опозицията иска някакви прагматични неща. Имате ли нещо против наблюдатели да влизат във всички изборни секции?

Не, да влизат където искат, но те…

Понеже ГЕРБ гласува против това.

Не, не става въпрос за против или за. Вие да помните Станишев или Доган в предишния мандат да са ме канили мен като лидер на ГЕРБ, да са ме канили?! И ги биехме с 10-15% на всички социологически агенции. Беше ясно…

Те откровено казват, че ще фалшифицирате изборите…

Те ни наричаха циркаджии…

…това казват.

…не помните ли? Те ни наричаха циркаджии. Откраднаха пресконференцията, когато ги бихме за евродепутати, и отиде Станишев да се изказа пръв, а беше бит, беше втори. Помните ли го това? Тези хора, които мачкаха безапелационно всичко, сега говорят - ама, искаме да се срещнем. Къде? Аз не съм депутат. Срещите и законите се коват в парламента. Станишев е депутат, Доган е депутат. Колко ходят в парламента е друг въпрос, ако им се види времето.

Да, но те искат прагматични неща, които не изглеждат толкова страшни - наблюдателите да влизат в секциите, да имат членове в ръководствата на комисиите, да получат копия от протоколите.

Те разиграват този театър в парламента умишлено. Нашите представители са там, готови са по всеки въпрос да разговарят, има председателски съвет в парламента, да сядат и да говорят. Няма да ходя да седна с Доган да се разбирам за избори, когато знам, че 20 години те карат българските мюсюлмани под строй да гласуват. Те ли са демократите? Какво да си говоря с тях?

Ще номинира ли ГЕРБ кандидат за конституционен съдия? Тази отговорност на управляващите да упражняват правата си по конституция...

И по тази тема, и по тази тема пак малко памет, пак малко памет трябва да имаме. Как се назначаваха досега конституционните съдии 20 години? Знаете ли им имената?

Да, от управляващите. И в това няма нищо лошо…

Така. Помните…

…това е идеята на конституцията.

…президентът Първанов единият му съветник ставаше главен прокурор, един кандидат само, никаква конкуренция, другият ставаше шеф на съдиите, а заместниците му или съветниците му отиваха в Конституционния съд. Нито имаше изслушване, нито имаше…

Има няколко правосъдни министри в Конституционния съд. Ама това, това лошо ли е?

Така. Има значение. Нямаше изслушване, нямаше прозрачност, нямаше публичност, нямаше мнение на медиите, нямаше на гражданските организации. Сега вече има истинска демокрация - номинира се човек, получават се сигнали, проверяват се. Не става, става следващият.

Става дума, че ГЕРБ не номинира.

Ние номинирахме Наско Анастасов.

Само един. Но сега при тази криза няма ли да извадите нещата от този тупик?

Помолихме колегите от СДС и те да се включат като по-стара партия. Имаме, разбира се, кандидати, ако няма други или… не е лошо да има и няколко, и няколко кандидатури, да се избере най-добрата, както за радост стана в избора на главен прокурор. Имаме три прекрасни кандидатури - пловдивският съдия, заместник главният прокурор Галя Тонева и шефът на Специализирания съд Сарафов. Прекрасни кандидати, те се конкурират.

Сега, вас ви притеснява какво - ако номинирате и двамата, двете свободни места, да кажат, че узурпирате властта. Това ли ви притеснява?

Точно така и затова ние казваме - ето, на нашите…

Ама по конституция е така, че вие трябва да номинирате, управляващите…

Ще номинираме, това е най-лесно да номинираме.

Защо да стои Конституционният съд без един човек?

Ами, предполагам януари месец, ако не предложат дотогава друг, ще номинираме, ще бъде избран.

Какво е политическото решение на ГЕРБ за забраната за тютюнопушенето?

Абсолютно сме против да падне забраната. И аз се срещнах с представителите на ресторантьорите, хотелиерите. Да, те имат много доводи, но моето мнение е, че не трябва да пада тази забрана. И здравната комисия онзи ден, доколкото знам, го е отхвърлила.

Това е, както казахте по закона за конфискацията, това е политически въпрос, ГЕРБ е за здравето и депутатите…

Да се надяваме, че няма да ме карат…

…спазят политическите…

…след това да ходя пак с оставка на следващо гласуване.

Тоест?

Защото знаете, че по закона за конфискация депутатите на ГЕРБ не гласуваха първия път закона, той падна. Имаше тежко отражение в Брюксел за това. И при следващото гласуване аз си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парламента да видя моите депутати как ще гласуват. Да се надяваме, че няма преди изборите да ме накарат по-раничко да свърша тази работа. Затова се надявам да се съобразят с моето мнение. А пък дали ще се съобразят, ще видим.

Забраната е политически въпрос за ГЕРБ и вие направихте сравнение с друг важен политически въпрос.

Ние, ние като партия сме поели да пазим здравето на хората. Факт е, че много, много, много, много… от всички статистики показват, че е намаляло тютюнопушенето, намаляло. Пушачи вместо три кутии пушат една кутия. Трябва да излизат навънка, да влизат навътре. Да, разбира се, би могло ако има някаква друга форма, да се обмисля, но за да не се разсейва мнението и да им дам повод, мнението ми е тоталната забрана, трябва да отмре… и съм дал пример. В градския транспорт, в самолетите само преди десетина години се пушеше. Сега това никой не го прави и постепенно хората ще свикнат този лош порок, безспорно лош порок ще намалява.

Кога ще бъдат изборите, г-н министър-председател?

Нямам представа. Мисля юли, ако…

Януари казвате: никакви избори, докато не си построим магистралите. Това по повод на пак приказките, че може би ще искате предсрочни избори. Сега, това…

Ами, май месец ще излязат, юни ще излязат доста отсечки вече готови.

Няма вариант да търсите най-ранния възможен момент, да направите изборите още…

Най-ранният… ние трябваше да ги направим, ако искаме предсрочни избори, с президентските избори. Пак щяхме да ги спечелим. Но имаме 4-годишен мандат, има за тези месеци много работа да се върши, много, много, много. Искам да си я довършим.

Тоест юли месец.

Пък хората юли месец да преценяват…

В началото на юли.

Да, като минат на Телевизионната кула, да кажат: харесва ми как строят, не харесват, какво беше, какво е сега. Като карат по „Тракия”, като карат по „Струма”, да преценяват хората. Като си минат по Южната дъга и да видят София…

Като се каже юли, почват, помня от минали години, пък почват спекулациите: а, сега, те искат по-малка активност, че хората да са на море, а това ще бъде началото на юли, нали, за да…

Зимата са на ски.

В началото на юли си представяте изборите.

Да, и освен това тези, които ще отидат на море по „Тракия”, може да се върнат бързо да гласуват, защото ще има по какво да се движат.

Двайсетте години в едно изречение, г-н министър-председател. Дарик става на 20, но…

Много пагубно раздържавяване на държавата. Ето, тук преди десетина дена успяхме чак да спечелим делото с Гад Зееви и да не дадем 10,4 млн. долара, а авиокомпания „ „Балкан” му е подарена. Надявам се сега до 20 декември да завършим още едно дело, където около 180-190 млн. лева държавата ще си върне.

За какво е то?

Нека да… понеже в Париж са делата и има период на обжалване, да изчакаме. Гад Зееви е приключен.

Ама пак нещо за приватизация, така ли?

Пак, да, разбойническа приватизация. Раздържавяване, което… всички икономисти казват, че трябвало да влязат тогава 32-33 млрд. лева в държавната хазна, а всъщност е влязло един милиард. И точно тези, които са сега - БСП, ДСБ, са тези, които най-, най-силно говорят, разбира се, и Доган.

Т.е. вие запомнихте от 20-те години лошото?

Да. Нашето управление ще се запомни и аз, когато си говорим с министрите, те казват: да де, ама падна се криза, сами управляваме, цялата политическа отговорност е върху нас, дали хората ще ни разберат, че с толкова малко пари, с евросредства сме успели да направим толкова много, аз им казвам: ако сега не ни разберат, след 10 години всички ще си спомнят за вас, защото ще направите и правим в момента неща, които българите са мечтали да имат - метро, да имат градинки, да имат естакади, да имат пречиствателни станции, да имат жп линии скоростни, да имат инфраструктура, която да довежда и туристи, и инвеститори. Тогава… колко театри, колко опери, колко непипани от 20-30 години сгради основно ремонтирахме с евросредства във всеки град голям. И, разбира се, колко много пътища направихме по селските райони, колко читалища…

Т.е. от тези 20 години, 16 - лоши, 4 - хубави, това е.

Аз мисля, че с това, което строим, с тази финансова стабилност, която гарантирахме, с тази политическа стабилност, която гарантирахме през тези най-тежки години, когато нашите съседи, пък и половин Европа се срина буквално, аз мисля, че ще дойде политическа класа, която ще го оцени.

Макар че знаете ли, гледах индекса за човешко развитие на ООН последните 20 години. Всяка година България дърпа напред. Ние сме 55-и в света. Тази година, трябва да признаем, спрямо предната, три напред.

Да, и ще дърпаме, защото имаме…

От 187 държави.

…имаме вече много, много…

Не са толкова лоши тези 20 години.

О-у-у, нека да…

Така, както го казахте, прозвуча, че са загубени, а те не са, не са.

Да, да, и аз се превърнах в случая в традиционно мислещия българин, както мисли.

Глобална конкурентоспособност, Световен икономически форум.

Само… да, да, да.

…62-ри, 12 места напред.

Абсолютно ви е правилна забележката.

Икономическа свобода, 45-о място от 144 държави. Навсякъде сме в първата една трета.

Абсолютно правилна забележка. Ние толкова сме се вгледали в нашите вътрешни проблеми, че искаме всичко да стане веднага и сега, че действително и аз се подведох сега в даването на оценка. Ако сравним България преди 20 години и сега, ами тя е космическа разлика, в положителен план. Безспорна демокрация, магазините пълни, строи се, хората са свободни…

Радвам се, че ви върнах оптимизма…

Абсолютно. Аз от благо…

Знаете ли колко класации съм приготвил, Институтът за пазарна икономика ги е обобщил…

Аз ви благодаря, аз ви благодаря, че ме приземихте, защото ние в желанието си…

Знаете ли къде обаче сме зле, две неща ще ви кажа, къде при вашето правителство се отива назад?

Най-бедни сме…

Не. Готовност за електронно правителство. В класацията на ООН дръпваме няколко места назад, пак сме в първата една трета, но назад…

Да, защото…

Възприятие на корупцията, „Трансперънси интернешънъл”, също тази година малко по-назад.

Малко е назад, защото те замерват хората какво мислят. Ако днес един човек, който всичко му е наред, има много такива хора, един катаджия го спре и му вземе 20 лева, за него това е корупция, и усещането му, че я има… или един данъчен, или един митничар нещо му направи, той казва: да, има корупция. И това ни е усещането. Те и мен да ме попитате има ли корупция, и аз ще кажа: да.

Трудно е обаче за един действащ политик да каже, че това бяха едни хубави 20 години, защото така трябва да споделите част от хубавото и с тези преди вас, които критикувате.

Аз неслучайно похвалих толкова Станишев за това, че въведе плоския данък, 10%.

Той Симеон Дянков каза, че ще го маха тук, ама вие на другия ден го поправихте.

Няма да го маха, след 15 години, така… Похвалих го Станишев, че не подписа за „Белене”, свърши огромна работа, иначе щеше да дължи държавата както в „Цанков камък” и останалите, милиарди. Както правителството на Костов и на СДС за валутния борд, изключително правилен ход, със закона за банковата система. Вижте, всяко едно правителство е направило и добри неща, но някак си политическата класа сме такива, че само търсим кусурите и говорим само за лошите. И ето, аз на въпроса ви веднага се поддадох и започнах с лошата приватизация. Да, но дори и лошата приватизация е направила близо 90% раздържавяване, направила е частния бизнес. Да, не по най-добрия начин, но вече имаме пазарна икономика, и това се отчита от всички. Така че глобално ако погледнем, действително нещата са много добре.

Тоест, 20 много добри години, накрая да каже Бойко Борисов.

Безспорно… да.

Министър-председателят на България.

И гласувам за Росен Плевнелиев, съм гласувал. Да не пропуснем да кажем. И изключително…

То по-интересното е, че Цветан Цветанов след всичко, което се изприказва, е гласувал за Росен Плевнелиев.

…той е искал само да го върне в един детайл. Иначе ние всички сме изключително доволни и щастливи за това, което президентът Плевнелиев прави. Имаме действително един много образован, голям демократ, много добър и позитивен човек за президент.

Но и Станишев се представи силно на… и в класацията, а и му беше силна година, стана президент на ПЕС. Но това, което не му помогна, вие си гласувахте бившите политици на годината за Росен Плевнелиев, които сте от десницата…

Естествено, естествено.

Тук слагаме и Костов.

Благодаря му, ако е гласувал за Росен.

Докато хората на Станишев - Първанов и Симеон Сакскобургготски, казаха: а, ние няма да участваме, и всъщност така той не може да стане политик на годината.

Аз бях от първите, които и лично, и с писмо от ГЕРБ честитих на Сергей Станишев, че стана лидер на ПЕС.

Добре.

Безспорно силна година. Ако той малко започне да… както аз върнах назад, когато ме поправихте, и признах доброто, направено от всички през тези години, и той признае доброто, което ние сме направили в условията на криза, аз мисля, че ще дадем добър знак на политическата класа и на хората, че в края на краищата по важни въпроси можем и да се разбираме.