Иван Костов: 2012-а оставя зад себе си засилена деморализация на обществото
Иван Костов: 2012-а оставя зад себе си засилена деморализация на обществото / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Лидерът на Демократи за силна България" Иван Костов в „Годината” на Дарик. Чуйте цялото интервю на Radio.DarikNews.bg:

Три пъти политик на годината, поради което повече не може да участва в номинациите. Политик на годината на 1997, 1998 и 1999 г., първите три години на неговото премиерстване. Какво свърши през 2012-а, годината, в която трябва да свърши светът?

Знаете ли, сега, като казахте кога съм бил избиран за политик на годината, искам да кажа какво свършихме тогава. И хората да направят съпоставка. Ако искате, така нетипично да подходим, ако разрешите. В тези години, когато бях определен като политик на годината, ние изградихме българския лев като стабилна валута, въведохме валутен борд, оздравихме банките, след като 14 бяха фалирали, изведохме бюджета от дефицит от 12% на стабилен, страната се качи на релсите на икономическия растеж, приватизацията, връщането на земята и реституцията създадоха многобройна прослойка от нови фирми и нови предприемачи. И ако не беше 1999-а, това е последната година, за която говорите, когато избухна войната в съседна Югославия... Сърбия и Косово, ние щяхме да бъдем много напред. Което показва, че реформите дават ефект много бързо, когато се правят навреме. Тази година какво оставя зад себе си? Оставя зад себе си засилена деморализация на обществото. Аз така бих определил.

Свърши моралът.

Деморализация, засилваща се деморализация, огорчение, разочарование. Това е, за съжаление, преобладаващото обществено мнение. Това е преобладаващото настроение у хората. Няма положителни очаквания, което пречи за инвестиции, което подтиска потреблението, и практически България не може да тръгне напред, да увеличава доходите и заетостта. И най-тъжният факт - 40% от младите хора между 25 и 35 години нищо не правят, нито учат, нито работят. Това е пък основният мотив да търсят начин да отидат в чужбина.

Свърши ли Синята коалиция?

Не, Синята коалиция в сряда има коледно тържество и аз ви каня, ако желаете, заповядайте.

Коледно тържество. Кои ще дойдат на… оставете ме мен, кои ще дойдат на коледното тържество?

Ами, ще видите. Заповядайте. Всички, които са Синя коалиция и които не се отказват от нея в бъдеще, всички ще бъдат.

Защо десните стигнаха тази година, според вас, до пореден разпад?

Десните не са стигнали до пореден разпад. Вие в момента прехвърляте това, което се случва в Съюза на демократичните сили, който е раздиран от две центробежни сили - едната по посока на Синята коалиция, другата по посока на ГЕРБ. Това е, което се е случило, и то само там.

И вие бяхте напуснат обаче от хора, които отидоха при Кунева през тази година, или и за тях ще кажете, че не са…

Навсякъде има шепа кариеристи. Ренегати има в българския политически спектър навсякъде, но те никога не са определяли нито характера на политическата формация, от която са излезли, нито са причинили щети, нито пък са добавили стойност там, където са отишли.

Преговаряте ли вече със съюз „Единство”…

Защото наистина са една шепичка.

…за бързо коалиционно споразумение, както ви упълномощиха тази седмица вашите съпартийци?

Да, да. Буквално, буквално след това предаване, може би не буквално след него, но може би няколко часа по-късно ще разговарям…

И веднага репликите към вас бяха - Костов ще се събира с тези, с които се раздели. Вие напуснахте всъщност СДС, когато ръководител на СДС стана Надежда Михайлова, с която сега ще правите „Единство”…

Тук има много лесна за разобличаване измама. Ние сме се събрали 2009 г. Надежда е наш, а не на СДС, европейски депутат, ако искаме да… депутат в Европейския парламент. Защото СДС не беше регистрирано за изборите за Европейски парламент, нали така. Така че ние още тогава… ние направихме общи избори, тя спечели изборите в рамките на Синята коалиция, оглави листата. И без СДС да бъде регистриран на изборите, ние я избрахме за свой европейски депутат. Така че това е наистина малък шмекерлък, извинявайте, но…

Но по-големият въпрос е за принципа - нали, разделяте се в началото на десетилетието с Надежда Михайлова, след това се събирате. И, така, упрекът към вас е какъв принцип ви води.

Защо, защо не отправихте този упрек 2009 г.? Тогава щеше да бъде актуално да се отговори, нали. Защото тогава имаше много въпросителни и всичките получиха отговор. И се счетоха от избирателите на Синята коалиция за достатъчно разумни, за да подкрепят и да изберат двама евродепутати и Синята коалиция да ги представлява в Народното събрание. Т.е. онзи разговор е воден тогава, аргументите са дадени, аз не виждам причина сега да се задават отново…

Да продължим, да продължим с…

Знаете ли кога щеше да има интересен въпрос? Ако примерно хора като сегашното ръководство бяха влезли искрено в Синята коалиция, тогава щеше да е новина. Тогава вие трябваше да ме питате - ама как така тези, заради които напуснахте Съюза на демократичните сили, сега ги прибирате безпринципно. Защото вътре в СДС остана такава група от хора, която никога не е искала да има Синя коалиция. Нали си спомняте, че те дори оспориха регистрацията на Съюза на демократичните сили и на Синята коалиция… и едва след тежки дела във Върховния административен съд СДС се оказаха на избори. Т.е. въпросът е, ако те решат да не се продават на който дава там, каквото дава, а тръгнат с нас, тогава е интересно защо Костов е пречупил
принципите си и ги е приел. Ама аз не съм пречупил никакви свои принципи. Напротив, действам абсолютно принципно.

Да продължим още малко за принципа, който ви води, защото вчерашното съгласие с БСП и ДПС за общи действия по повод на Изборния кодекс също поражда въпросите за принципа, на който правите съгласия.

И „Атака”.

И „Атака”, да, и „Атака”.

Нашето участие в този бойкот е изцяло от европейски позиции, на партия, която твърдо стои зад европейските принципи. Те какви са? България получи много тежки упреци след провалените избори, защото така се видяха в очите на Европейския съюз и на Съвета… и на ОССЕ. Така се видяха изборите, които ГЕРБ проведе по Изборния кодекс. Имаше наблюдатели, които предложиха тридесет и няколко препоръки, на практика изисквания, които трябваше да бъдат прокарани, вкарани в Изборния кодекс, за да има гаранции, че процесът ще бъде прозрачен и че ще бъдат честни изборите. Всъщност правителството действаше правилно, приеха тези препоръки, казаха, че ще ги отразят, имат специално решение на Министерския съвет, обяви го министърът на външните работи, и последва опит да не бъдат записани в Изборния кодекс най-важните препоръки. Това е отказ да се решат проблемите в Изборния кодекс.

И вие ли мислите като левицата, че ГЕРБ ще фалшифицира изборите?

Вижте, достатъчно е съмнението, достатъчно е опитът да се открадне свободната воля на българския избирател. Тук не краде ГЕРБ от този, от онзи, от БСП… Защото мнозина… ще кажат - е, ами ако откраднат от БСП, много хубаво, значи ние ще сме на власт, а пък тези от БСП ще кажат - ама защо, те ни крадат… Това не е въпрос между политиците, това е въпрос на избирателите. Всъщност в момента се защитава правото на избирателя да посочи кой да го представлява в Народното събрание, кой да изразява неговите позиции. Това е свободната воля на българския народ да определи кой да го управлява. За това става въпрос, а не че ГЕРБ ще открадне от лошите, от турците някакви гласове. Много ще кажат - ами, нека краде, нали. Става  въпрос за нещо много по-сериозно и много по-голямо. Става въпрос за това България да спре да бъде една от двете европейски страни, член на ОССЕ, която е наблюдавана заради некачествена демокрация, заради съмнения, че е като режим на Лукашенко. Заради това става въпрос. И ако ние сме европейци, ние трябва да искаме тези дефекти всичките да се махнат, да има прозрачен процес, за да можем да бъдем страна, която се надява да й свалят наблюдението.

Събитието на годината.

Вижте, искам обаче да отбележа нещо. Зад цялата тази драма изведнъж вчера се показва господин Бойко Борисов, който казва нещо в стила - ами те като са толкова нагли, аз няма да им… Ако остане старият закон, всъщност ще се повторят старите нарушения, заради които са написани тези 30 препоръки. Виждате ли в какъв капан сме всички? Т.е. той мами в момента, мами целия си кабинет, мами всичките си избиратели, мами организацията за сътрудничество в Европа. Той казва веднъж - ще поправя тези закони, ще бъда, нали, коректен европеец, и след това не го прави. Той на тях казва - вие сте нагли да ми искате тези поправки. Което издава неговия страх. Вече какъв му е страхът, трябва да бъде разпитан подробно, за да си каже.

Събитието на годината през 2012-а. Сред избора, който се очерта между вас, политиците на годината - „Белене”, дебатите за АЕЦ „Белене”, или атентата във Бургас, вие избрахте „Белене”, нали?

Да.

Защо според вас това е по-значимото?

Защото са огромни интереси на България, които могат да бъдат накърнени. Те са накърнени вече, въпросът е, че могат и да бъдат погребани интересите на страната в тази нова ядрена централа. Това е съдбоносно, това е много важно нещо. Заради
това.

А атентатът в Бургас? Вие казахте, независимо от добрите думи, които обикновено казвате за външния министър Николай Младенов, но специално по този повод казахте, че той е резултат от небалансирана външна политика. И го обяснихте с това, че България е поканила само една от двете враждуващи в Сирия страни, опозицията, да заседава тук, което е небалансирано. И направихте тази връзка с атентата.

Да, да.

И сега, от дистанцията на времето, продължавате да я правите, така ли?

Да, продължавам да мисля, че България трябва да следва строго балансирана позиция, да не преминава тези разумни граници. България трябва да бъде ценна като европейска страна, имаща широки контакти в арабския свят с най-различни хора, с хора от различни политически формации, хора с различна религиозна принадлежност. Тя трябва да бъде страната, която има свойството да говори с всички.

Да, ама пак нали говорим за ценността, която ни води. Нали Асад изтребва народа си, нали той е страна, враждуваща страна, но само едни руснаци го подкрепят заради някакви си други интереси…

Не, ние не… това не означава да се подкрепя Асад…

Да балансира. С Асад ли да балансира…

Не, това не означава да се подкрепя Асад.  Знаете ли, когато каните… това е огромен проблем, ама не знам до каква степен е свързан със събитието на годината. Но проблемът кой е сирийска опозиция беше решен едва онзи ден примерно от американското правителство. Как България реши кой е точно опозицията и дали да влизат там някакви крила и представители на разни движения, партийни формации, религиозни секти и така нататък? Аз не знам как е решен този въпрос. Знам само, че американското правителство го реши онзи ден. А българското някакси изведнъж се ориентира и покани вероятно част от сирийската опозиция. И може и това да е… Разбирате ли, искам да кажа в истинския смисъл на думата баланс трябва да се следва…

Подкрепяте ли българската позиция за спиране на Македония към членство в Европейския съюз?

Ами, аз не я знам точно каква беше българската позиция. Тя беше поднесена…

Ами, няма да получат дата заради нас и  гърците.

Тя беше… Не знам точно какво е гласувала България. Честна дума, не знам какво е гласувала, което не ми прави чест като народен представител, трябвало е много по-настоятелно да искам да…

Така избягвате да отговорите на този въпрос.

Не, не, не избягвам. Напротив, първо…

Ами, ако се движим тогава в това, което е публично известно, че България казва, че не дава дата на Македония за членство в Европейския съюз, защото тя не спазва принципите на добросъседство?

Това е много слаб и неуместен аргумент, неразбираем…

Заради учебниците, заради пропагандата.

Неразбираем. Това е непонятно.

Вие бихте дал дата на Македония?

Не, говоря, че тези обяснения, които бяха пробутани на българското общество заради разпалените настроения срещу македонските ни събратя, аз не ги приемам. Защото пък там прочетох, че България ще се въздържи, в медиите имаше, че позицията й ще се въздържи да посочи дата. Което означава обаче, че ако е била само тя въздържала се, Европейският съюз щеше да посочи дата. Т.е. не знам колко страни са били България да… са били Македония да не получи дата за преговори. И това не знам. И това беше скрито. Истинската причина е, единствена причина може да има, и тя е… ако Македония откаже да потвърди в споразумение начина, по който беше постигнато споразумение за добросъседски отношения, декларацията от 1999-а…

Това е по ваше време.

Няма друг документ, върху който да се стъпи и да… защото този документ е санкциониран от Европейския съюз, той е приет като добро решение на двустранните ни отношения.

От трите финални въпроса прескачаме два, защото Иван Костов е предсказуем по въпроса как ще гласува на референдума за нова ядрена централа. Вие сте категорично „против” и ще участвате в дебатите от тази позиция. И със сигурност ще ви поканим следващия месец за участие в такъв дебат.

Много ви благодаря, много ви благодаря.

За пушенето пък още повече няма смисъл да ви питам, нали?

Категорично против тютюнопушенето съм…

И да не се възстановява. Сега търся един политик да каже, че е „за”.

Не защото не пуша, не защото не пуша, а защото считам, че не може да не се зачита личното пространство на непушещия от пушещия. Не можете вие като пушач до мен да запалите цигара, без мое разрешение, защото нанасяте вреди на моето здраве. Иначе вие си правете какво искате със своето здраве, нали, но не бива да имате право да навреждате на мен, на моите деца, на момичетата, които са бъдещи майки, които ви сервират. Нали, това не бива да бъде така. Сега, каквото и да кажем, другите аргументи са по-слаби.

Да, аргументът за сервитьорите впрочем е силен, защото иначе се казва - ще разделим заведението. То излиза обаче, че тогава няма да могат да работят определени хора, защото не пушат…

Ами, момичетата, които сервират?

И накрая - 20-те години в едно изречение, г-н Костов?

Двадесетте години бяха години на подем и на падение. Не бяха години на падение, това го казвам на всички тези, които се упражняват на темата тези 10 години. България е преживяла върховни моменти на ентусиазъм в тези години - падането на Берлинската стена, излизането на протести, започването на реформите, стабилизирането на парите, стабилизирането на балансите на страната, създаването на огромна средна класа частни предприемачи, влизането в НАТО, влизането в Европейския съюз, удовлетворяването на тези критерии, падането на визите, България е имала своите полети в тези 23 години.

Двадесет години на полет, казва Иван Костов.

Не, имаше полети, имаше и огромни падения, имаше периоди, в които се разграждаше системата, разграждаха се финансите, разграждаше се българската демокрация, имаше ги и тези неща, имаше затъване, има и сега затъване в икономическа криза.