Община Стара Загора се подготвя за националния референдум
Община Стара Загора се подготвя за националния референдум / Общинска администрация - Стара Загора

Подготовката за провеждане на националния референдум на територията на Община Стара Загора беше една от основните теми на проведената работна среща на секретаря Цена Велкова с кметовете и кметските наместници.

Списъците на хората, които имат право да гласуват на референдума през януари, изготвени по постоянен адрес, са подписани от секретаря на общината и кмета или кметския наместник и ще бъдат изложени на видно място в кметствата, обясни Маргарита Нейчева, директор на Дирекция „Гражданско състояние".

Тя запозна кметовете с различните видове заявления, които имат право да издават.
При подаване на заявление за настоящ адрес, то се вписва в отделна тетрадка със съответния пореден номер, след което в рамките на два дни то трябва да бъде представено в общината. Срокът за приемане на заявления е от 18 декември 2012 г. до 12.01.2013 г. включително, като се има пред вид, че датата за неговата регистрация по настоящ адрес трябва да е до пределна дата - 09.11.2012 г. включително. Заявлението за настоящ адрес се подава лично с лична карта.

При подаване на заявление за дописване в списъка по постоянен адрес, трябва да се провери в дирекция „Гражданско състояние" - Стара Загора, дали лицето наистина е с постоянен адрес на съответното населено място. Лицата, които са поставени под запрещение или са в затвора нямат право да гласуват в населеното място. Заявление за непълнота и грешка се приема и се въвежда актуалния документ от служителите на дирекция „Гражданско състояние" - Ст.Загора. Издаване на удостоверение за гласуване на друго място се прави само за ангажирани лица, членове на ЦИК, РИК и наблюдатели. За поставяне на подвижна урна се подава заявление, но е необходимо е да се съберат най-малко 10 души, за да се образува допълнителна секция. Тези лица трябва да представят решение на ТЕЛК за заболяване на опорно-двигателния апарат, което възпрепятства възможността им да се придвижват до съответната секция.
В срока за подаване на заявления не са предвидени почивни дни и затова кметовете и кметските наместници трябва да се отзовават във всеки един ден в посочения период за приемане на заявления за настоящ адрес.

Справка за избирателните списъци може да се прави в сайта на общината и на сайта на ГД „ГРАО": http: // www.grqao.bg/eletions/.

Кметовете и кметските наместници в Община Стара Загора трябва да огледат помещенията и да подадат информация до края на годината за състоянието им, за параваните и урните, за отоплението, за обхвата на мобилни оператори, за състоянието на прозорците, осветлението и бравите и т.н.