Кръчмари на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи
Кръчмари на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи / снимка: sxc.hu
Бизнесът на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи
59580
Бизнесът на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи
  • Бизнесът на бунт срещу забраната за пушене, ако НС не разреши зали за пушачи

Хотелиерите и ресторантьорите ще обявят гражданско неподчинение от 15 до 30 декември, ако депутатите не отстъпят от пълната забрана за пушене. Това стана ясно от думите на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин. От браншовата организация първо се срещнаха с премиера Бойко Борисов и здравния министър Десислава Атанасова, а след това и с депутатите. Рагин изчисли, че са успели да убедят половината народни представители да подкрепят по-либералния режим.

Още преди да се срещне с представителите на хотелиерите и ресторантьорите здравният министър Десислава Атанасова заяви, че е против отпадането на забраната и даде за пример себе си: „Все още пуша и никога не съм го крила. Но пуша единствено и само вкъщи и спазвам закона. Вече може би една-две цигари на ден, не повече".

Все още пуша и никога не съм го крила. Но пуша единствено и само вкъщи и спазвам закона. Вече може би една-две цигари на ден, не повече

- Десислава Атанасова

След срещата между представители на организация и премиера Бойко Борисов и здравния министър стана ясно, че управляващите са били „много любезни, но са ги препратили да търсят лоби в парламента". В Народното събрание те се срещнаха подред с всички парламентарни групи. Обясниха им, че залите за пушачи и непушачи трябва да се върнат най-вече заради огромните икономически загуби, а Благой Рагин предупреди, че има нагласа за гражданско неподчинение: „От 1 до 15 декември колко е загубата и от 15 например до 30 разрешават да се пуши и са готови да си плащат глобите, но това е крайна мярка. Ние сме много притеснени".

Малко след срещата депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев коментира, че до края на годината могат да бъдат приети промени срещу тоталната забрана за тютюнопушене: „Знаем, че хотелиерство, ресторантьорство, всичко това е свързано и е най-ударено от тези забрани. Ако намерим консенсус в икономическата комисия, консенсусни текстове, да, ще бъдат гласувани и разгледани в зала".

В четвъртък здравната комисия в парламента ще разгледа промените в закона, които разрешават пушенето в заведенията.