Депутатите забраниха лова на кафяви мечки
Депутатите забраниха лова на кафяви мечки / Sofia Photo Agency, архив
Депутатите забраниха лова на кафяви мечки
59577
Депутатите забраниха лова на кафяви мечки
  • Депутатите забраниха лова на кафяви мечки

Забранява се ловът на кафяви мечки. Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в закона за лова и опазване на дивеча. През 2010 г. законът беше променен, като позволи да бъде поставена квота за отстрелване на 3% от популацията от мечки в България. Това обаче срещна критиките на природозащитници и започна наказателна процедура от Европейската комисия. От опозицията също разкритикуваха решението на управляващите, защото това поставяло под опасност живота на хората в селата. Никой от ГЕРБ не намери за нужно да вземе думата по време на дебатите.

Любен Корнезов от левицата коментира: „Тук въпросът е животно, мечка, да защитена, но вредна за човека, опасна за човека, как ще трябва човекът да реагира, ако изпадне в такава ситуация. Това е проблемът и той чука не тук, а там - в планината, в гората. Ще гръмна тази мечка, стига да имам пушка".

„Ако хората, които са потърпевши, ни чуят, сигурно щяха да се възмутят за това, че ние се шегуваме с нещо, в което те живеят непрекъснато и е тяхно ежедневие. От няколко години увеличената популация на кафявата мечка е докарала дотам, че хората не могат да излязат от къщите си и се намират в обсадно положение. В много села е така", обясни Павел Шопов от „Атака".

Лъчезар Тошев от Синята коалиция: „Беше споменато, че се забранява отстрелът, което не е вярно. Забранява се ловът, не отстрелът. Трябва да се опитате да направите разлика между двете неща. Ловът е дейност, някои казват, че е спорт, там пристигат хора, които си плащат големи пари, за да могат да ловуват. Докато когато мечка застрашава домашните животни, посеви или уврежда стопанството, напада хора, тя се отстрелва, но това не е лов, а дейност".