Глобяват с 8000 лева болница заради пациент, починал в линейка
Глобяват с 8000 лева болница заради пациент, починал в линейка / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Глобяват с 8000 лева болница заради пациент, починал в линейка
59552
Глобяват с 8000 лева болница заради пациент, починал в линейка
  • Глобяват с 8000 лева болница заради пациент, починал в линейка

8000 лева финансова санкция ще бъде наложена на националната кардиологична болница заради пациента, който почина в линейка, след като не беше приет в болницата. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова, след като откри филиал на Спешна помощ в столичния квартал "Надежда". Тя обясни още, че двамата лекари, които не са изпълнили задълженията си ще бъдат глобени с от 100 до 600 лева.

Възложени са две съдебно медицински експертизи, които да установят причината за смъртта на пациента във Варна, който беше посетен от пиян лекар от Спешна помощ, коментира още Атанасова. Само съдебномедицинската експертиза може да покаже дали медикаментите, които лекарят е поставил по време на прегледа, са причинили инфаркт на пациента. Здравният министър очаква етичната комисия към лекарския съюз да вземе отношение както по този случай, така и по случая с починалия пациент пред кардиологичната болница.

По повод решението на общинския съвет в Девин, болницата да там стане филиал на смолянската, Десислава Атанасова каза, че бордът на директорите на Смолянската болница трябва да вземе това решение възможно най-бързо. Тя припомни още, че е поела ангажимент за работещите в четирите кръвни центъра, да получат 15-20% увеличение на заплатите от първи януари.

Спешният център в жк. Надежда е един от четирите, които се откриват в София, за да се намали времето за придвижване на линейките. Такива центрове вече има в Кремиковци, Люлин и Студентски град.

Новооткритият кабинет в жк. Надежда ще обслужва 130 000 души, жители на Надежда и Връбница. До 20 мин. е стандартът за пристигане на линейка, но целта е да се достигне средноевропейското време, което е 10-12 мин. от тръгването на линейката, а не от подаването на сигнала, обясниха още експертите.

Министър Десислава Атанасова коментира и вероятността старият режим за пушене на закрити места да се върне. Тя се обяви категорично против и сподели, че откакто забраната е в сила, тя лично е намалила цигарите до две на ден и то вкъщи.