Липсата на основна сграда остава проблем за музея в Добрич
Липсата на основна сграда остава проблем за музея в Добрич / Дарик Добрич
Липсата на основна сграда остава проблем за музея в Добрич
59551
Липсата на основна сграда остава проблем за музея в Добрич
  • Липсата на основна сграда остава проблем за музея в Добрич

Регионалният исторически музей в Добрич заслужава една сграда, в която да бъде изложено цялото културно-историческо наследство на Добруджа. Това заяви в интервю за Дарик Надежда Иванова, временно-изпълняваща длъжността директор на културния институт. Тя припомни, че през годините са правени много опити да бъде осигурена основна музейна сграда и изрази надежда, че общината ще намери решение на този проблем. „В сферата на мечтите е, да речем, сградата на стоматологичната поликлиника или подобен обект в централната част на града”, сподели Надежда Иванова. Според нея идеята музеят да бъде изнесен някъде в покрайнините - в старо затворено училище или на друго отдалечено място, е неприемлива за  град с мащабите на Добрич. Тя смята, че основната музейна сграда би трябвало да се намира в централната част, за да привлича туристическия поток и да се оформи като действащ културен център.

Сега експозициите на добричкия музей са разположени в няколко различни обекти в града и това създава трудности. Много често се случва фондохранилищата на един отдел да са на различно място от експозицията. Например отдел „Етнография”, чиято основна експозиция се намира в Етнографската къща, има фондохранилища в Стария Добрич и в Центъра за бизнес и култура.

Сред другите проблеми на регионалния музей са остарялата материално-техническа база и липсата на приемственост. „Музейният специалист трябва да е дялан камък - да се грижи за фондовете, да върши научно-изследователска работа, да изнася беседи, да се занимава с образователни програми”, коментира Надежда Иванова. По думите й обаче малко млади хора избират работата на музеен специалист за свое професионално поприще заради ниското заплащане и условията, в които се работи.

В добричкия музей на щат работят 30 човека и в това число влиза администрацията и общите работници. За музей като нашия щатът е абсолютно недостатъчен, посочи Иванова.

Тя коментира и проекта „Йовковия Добрич - съвременна туристическа дестинация”, който в момента се реализира. По думите й община Добрич може би е единствената в страната, която по такъв проект освен за подобряване на материалната база и прилежащата инфраструктура към музейните обекти е спечелила финансиране и за обновяване на две музейни експозиции. „За нас това е голям плюс, защото изискванията на съвременната публика вече са различни, а нашите експозиции са правени преди повече от 20 години, някои дори по-отдавна. Експозиционните модули са морално и технически остарели”, сподели Надежда Иванова.

За поста директор на историческия музей е обявен конкурс, след като досегашният титуляр Диана Борисова пое ръководството на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Добрич. Надежда Иванова обаче, която 9 месеца изпълнява длъжността, няма да кандидатства за овакантения пост. Причината е, че нейната специалност  „културна антропология”  не отговаря на изискванията, поставени от Министерството на културата. Според условията на конкурса кандидатите трябва да имат пет години стаж по направление „история и археология”.

Разговора с Надежда Иванова можете да чуете в прикачения файл.