Пушачите, климатът и Бате Бойко
Пушачите, климатът и Бате Бойко / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Каква е връзката между климата и толерантността? Задавали ли сте си този въпрос? Ако не сте, сега ще ви обясня.

Зимата дойде, падна сняг, задуха леден вятър. Скиорите се зарадваха, пушачите се изнервиха. И докато едните вече се пускат по белите писти, другите дърпат цигарките пред заведенията и надигат протестен глас. Ресторантьорите им пригласят, лобисти щъкат и всички заедно надават мощен вопъл за пушене на топло. И има кой да ги чуе...

Така за Новата година, напук на всякаква логика, ако не Дядо Коледа, то Борисов може да им донесе подарък...

Ето как метеорологичната обстановка е на път да прати в забвение едно от малкото чудесни решения на Бойковото правителство. Никой не се замисля, че студовете ще отминат, ще дойде топла пролет, горещо лято и мека есен и всички подвластни на порока ще пушат по летни градини, тротоари и плажове.

И така, правителството се огъва, Борисов дава заден ход и скоро ще се опушим като пушената сьомга. Ще бъдем добри на вкус и готови за лекарските кабинети.

Не съм пушач. Може би и заради това съм твърде пристрастен по темата. Моля да ме извинят всички онези читатели, които истински се радват на своята страст - пушенето.

Моят апел обаче е точно към тях.

Не затривайте с лека ръка нещо хубаво, полезно и цивилизовано! Никой не ви спира да пушите. Пушете колкото си искате там, където няма да пречите на другите. Устискайте някой и друг месец и когато дойде топлото време, ще можете да пушите в любимите си кръчми.

Кажете ясно, че можете да потърпите и в името на нещо смислено да кажете „не" на онази малка, истински нетолерантна част от вашето братство, хората, които не се съобразяват с нищо и с никого. Точно те са в дъното на всички тези крясъци за връщането на дивата балканщина по всички заведения.

Уважаеми г-н премиер, спазете докрай обещанието, което дадохте пред хората, че можете наистина да наложите едно правило, насочено в интерес на всички - и на пушачите, и на непушачите. Защото колкото и да ви се пуши на топло, всеки от вас, като остане сам със себе си, си дава сметка, че всяка цигара е пореден билет за неприятности.

ГЕРБ, защо въобще се захванахте с тази тема, след като не можете да удържите на думата си? Така губим всички: вие - авторитет, ние, непушачите - мъничка частица от здравето си.

Уважаеми народни представители, предстои ви ново гласуване по темата, пак ли ще вдигате ръка партийно?

Но каквото и да си говорим, всичко е в ръцете на Бойко Борисов, точно по балкански и ако той каже „да", пушачите печелят, ако каже обаче „не", всички ние - и пушачи, и непушачи, печелим.

Запомнете това и знайте кой ще е отговорен!