Болницата в Девин става дъщерно дружество на МБАЛ-Смолян?
Болницата в Девин става дъщерно дружество на МБАЛ-Смолян? / снимка: DarikNews.bg, архив

Без подкрепата на ГЕРБ Общинският съвет в Девин прие на извънредно заседание, решението болница в града да стане филиал на МБАЛ Д-р Братан Шукеров" в Смолян или на друго държавно здравно заведение, посочено от министъра на здравеопазването.

Общинският съветник от БСП Николай Мартинов, председател и на Общинския съвет на левицата, призова министър Десислава Атанасова в най-кратък срок да задейства необходимите процедури и болницата да заработи с минимум четири отделения, които да са финансово и кадрово обезпечени. „Това е позицията на Общинския съвет, подкрепена от 13 съветници от всички партии. Независимо, че областният управител инж. Стефан Стайков бе дошъл, за да окаже политически натиск за решение, което удовлетворява управляващите, a не гражданите, четирима от съветниците на ГЕРБ гласуваха „против" и „въздържал се", заяви Мартинов.

Той посочи, че политическите сили в Девин са обединени и с решението си дават ясно послание до правителството. „Вече е зима и проблемът не бива да се отлага повече", подчерта Николай Маринов. По думите му въпреки решението на местния парламент, ако скоро няма отговор и действия от здравния министър, протестната готовност остава.

„Направихме всичко, което бе поискано от нас. Дадохме съгласие и за разкриване на филиал на смолянската болница, за което седмици наред настояваха министър Атанасова и председателят на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, затова сега те са на ход и очакваме в най-скоро време възстановяване на болницата в Девин", подчерта Мартинов.

На извънредната сесия в Девин присъстваха и общинските председатели на БСП в Борино и Доспат - Цветка Такова и Михаил Танев, съобщиха от пресцентъра на БСП в Смолян.

Други новини от Пловдив