Откриха обновения Дом за деца Младен Антонов в Тотлебен
Откриха обновения Дом за деца Младен Антонов в Тотлебен / dariknews.bg

Обновеният по инициатива на община Пордим и кмета Илиян Александров, Дом за деца лишени от родителски грижи „Младен Антонов" в село Тотлебен, бе открит на 10 декември 2012. Домът е обновен в рамките на проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на селските райони 2007 - 2013" към ДФ „Земеделие", мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони".

„Това е най-големият проект на Общината за последните две години. Договорът за реализирането му между община Пордим и ДФ „Земеделие" беше сключен на 11 май 2010, а стойността на проекта възлиза на 1,5 млн.лв. Годишно сумата, която Общината отделя за дома е около 100 хил. лв., които отиват главно за храна и отопление. а средната сума, която държавата е определила за дете годишно е 6160 лв., което е крайно недостатъчно", сподели още кмета.

Домът е реновиран изцяло - покрив, кухненско обзавеждане, цялостно саниране, дограма, компютърна зала, спални помещения с отделен санитарен възел, перални помещения, както и обновено локално отопление.

Откриха обновения Дом за деца "Младен Антонов" в Тотлебен
netinfo

Директорката на дома, г-жа Димитрина Иванова, приветства гостите с думите: „По Коледа стават чудеса и днешното събитие е доказателство за това". Тя сподели, че през последните 25 години не е правен ремонт на дома, с изключение на частичния ремонт през 2008 г., на покрива и спалните помещения, извършен със средства от Министерство на финансите.

„Домът представлява специализирана институция за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа. При нас живеят 66 деца на възраст от 6 до 18 г., като за тях се грижат 12 възпитатели, двама готвачи, един директор, един психолог и един социален работник. Само за последната година имаме 5 деца, осиновени от чуждестранни семейства. 60-70 % от децата са изцяло без родители. Продължителността на престоя на останалите деца, се определя със съдебно решение", каза още тя.

Гости на събитието бяха народният представител от „Коалиция за България" Румен Петков, областния председател на БСП - Плевен Васил Антонов, които дариха на децата книги от български и чуждестранни автори . Присъстваха още Председателя на Общински съвет - Пордим, Антим Събев - началник отдел „Образование, социални дейности и култура" - Пордим, Вацка Хорозова - директор на дирекция „Социално подпомагане" - гр. Плевен, Теменужка Диманова, както и кметове, общински съветници от община Пордим, бивши и настоящи служители на дома, представители на фирмите по изпълнението на ремонта.

Румен Петков изрази специални благодарности към министъра на земеделието Мирослав Найденов, спомогнал за реализацията на този проект и не скри радостта си от направеното. „Този празник е от особена стойност. Стрували са си всички усилия, за да стигнем до този ден на надежда. Ден, изпълнен с повече светлина, повече щастие и ново бъдеще за децата", каза още депутатът.

Малките възпитаници приветстваха гостите със стихотворението „Надежда" на Джани Родари и с програма, специално подготвена от тях и техните възпитатели.

Откриха обновения Дом за деца "Младен Антонов" в Тотлебен
netinfo