Управляващите открито подкрепят Сотир Цацаров за поста на главен прокурор
Управляващите открито подкрепят Сотир Цацаров за поста на главен прокурор / снимка: БГНЕС, архив
Йонко Грозев: Където и да пипнем в съдебната система, се случва смрад
59507
Йонко Грозев: Където и да пипнем в съдебната система, се случва смрад
  • Йонко Грозев: Където и да пипнем в съдебната система, се случва смрад

Изборът на главен прокурор при управлението на ГЕРБ е „предварителна селекция на конкретен кандидат”. Това заяви секретарят на движение „България на гражданите” Йонко Грозев. По думите му районният прокурор на Пловдив и кандидат за Главен прокурор Сотир Цацаров, предварително е получил одобрението на премиера Бойко Борисов и изрази съмненията си, че обществото няма да получи отговори на съществени въпроси при избора на главен обвинител.

По думите на Йонко Грозев до този момент процесът за избиране на нов главен прокурор бяга от ключовите и необходими промени за съдебната система. „Няма никакъв опит от страна на управляващото мнозинство този процес да бъде променен и изборът да бъде насочен към проблемите, които българското общество основателно посочва като ключови и важни за решаването в управлението на съдебната система. Вместо това имаме една съвсем гласна подкрепа за един от кандидатите. Цветанов и Борисов, които редовно критикуват съда за конкретни съдебни решения, когато те не са в техен интерес, по отношение на тези скандали, които в момента се случват - със скандалите около съдия Венета Марковска, разпределението на делата във ВАС, не вземат никакво отношение”, коментира Грозев.

Относно случващото се с кандидата за Конституционния съд Галя Гугушева, Грозев заяви: „Където и да пипнем в съдебната система, се случва смрад. Единственото заключение, което може да извадим от това, е, че очевидно принципно системата не работи. гледайки концепциите на кандидатите за главен прокурор, човек може да си помисли, че се намираме в Швейцария, защото няма никакви проблеми”, изтъкна още Грозев.

От сдружение „България на гражданите” пък са изпратили до Висшия съдебен съвет списък с въпроси към всички кандидати за Главен прокурор, свързани с професионалните им компетенции и контакти, както и какво предвиждат да направят, ако получат поста.