Сирийската армия затвори всички пътища към Дамаск
Сирийската армия затвори всички пътища към Дамаск / снимка: Reuters

Сирийската армия затвори всички пътища, които водят към Дамаск след като въоръжената опозиция извърши няколко нападения срещу контролнопропускателни пунктове на армията и полицията в различни райони на сирийската столица, предаде ДПА.

"Нападенията срещу 13 позиции на армията и полицията в периферни райони на Дамаск принуди властите да блокират всички пътища, като основното внимание е съсредоточено върху подходите към източните, южните и западните предградия", заявил за ДПА активист на сирийската опозиция.

Наред с това армията се опитва да разчисти пръстен с широчина осем километра около Дамаск.

Продължават опитите на въоръжената опозиция да превземат международното летище и главния път, който води от столицата към него. Това сериозно би нарушило каналите за снабдяване на правителствените части, посочва ДПА.

Израелската телевизия съобщи, че въоръжената опозиция е обявила международното летище за "затворена военна зона", предаде ИТАР-ТАСС. Към цивилното население бил отправен призив да не се появяват на територията на летището. На всички международни авиокомпании, които имат полети до Дамаск, били изпратени съобщения да отменят полетите си. На територията на международното летище е съсредоточена голяма група части на правителствените войски, в това число и танкове и бронетранспортьори, допълва БТА.

Командирите на няколко бригади в състава на Свободната сирийска армия създадоха обединено военно командване, предаде ДПА. Избран е и 30-членен висш военен съвет, който се председателства от генерал Салим Идрис. Според агенцията тази стъпка е важен елемент от подготовката на бунтовниците за решителна битка за превземането на Дамаск.

Официално съставът, правата и функциите на висшия военен съвет ще бъде обявен на срещата на страните от групата "Приятели на Сирия" на 12 декември в Маракеш, Мароко.

По-късно днес се очаква в Кайро да се състои заседание на създадената миналия месец в Катар Национална коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили, на което ще се обсъжда номинирането на министър-председател и членове на преходно правителство в изгнание.