Обсъждат предложение за връщане на залите за пушачи
Обсъждат предложение за връщане на залите за пушачи / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Обсъждат предложение за връщане на залите за пушачи
59480
Обсъждат предложение за връщане на залите за пушачи
  • Обсъждат предложение за връщане на залите за пушачи

Да се върне старият режим за пушене в обществените заведения със зали за пушачи и непушачи, това предвиждат промени в закона за здравето, които следващата седмица ще бъдат обсъдени от депутатите от здравната комисия в Народното събрание. Независимите избраници, внесли поправките, които отлежават два месеца в парламента, смятат, че като законопроектът стигне в пленарната зала, той сигурно ще бъде подкрепен от избраниците, ако бъдат оставени да гласуват по съвест.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви, че на 13 декември ще е първото обсъждане на измененията в комисията. Тя беше категорична, че все още няма убедителна статистика, която да доказва, че забраната е пагубна за ресторантьорския бизнес. Затова по думите й не бива да се отстъпва от нея.

„Комисията по здравеопазване ще разгледа на 13 декември предложението за либерализация и връщане на стария режим за пушене в закрити обществени помещения, основно заведенията. Смятам, че комисията по здравеопазване, която само преди няколко месеца прие закона за забрана на пушенето на закрити обществени места и същия закон беше подкрепен и в зала, не би следвало толкова бързо да промени своето мнение, защото ние би трябвало да се водим основно от здравните аргументи”, обясни тя.

Независимият избраник Кирил Гумнеров, който е вносител на промените в закона за здравето, връщащи старото положение, посочи, че статистиката говори друго - ръст на пушачите и сериозен спад в оборотите на заведенията.

„Спадът в оборота на заведенията е между 60 и 80% за един и същи период. Като се гледа това, съвсем спокойно може да се каже, че този закон за тотална забрана за тютюнопушене е гробокопач на този може би единствен все още останал бранш в България”, заяви пред Дарик Гумнеров.

Възможно е тъкмо в пленарната зала законопроектът да бъде подкрепен, независимите смятат, че ако депутатите гласуват по съвест, ще се види мощен блок срещу тоталната забрана, който вече се формирал, и тя ще падне. Не е ясно каква ще е последната дума на премиера Бойко Борисов, който беше категоричен за въвеждането на забраната, но не е изключено да остави депутатите си да гласуват по съвест.

Друг сценарий е чрез отсъствие в залата на част от управляващите, да се стигне до приемането на измененията.