Магистратите чакат коледни премии, Дянков обаче трябва да разреши
Магистратите чакат коледни премии, Дянков обаче трябва да разреши / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Магистратите и съдебните служители ще получат по половин заплата като коледна премия, реши Висшият съдебен съвет (ВСС). Необходимите за това близо 10 милиона лева ще бъдат осигурени от бюджета на съдебната власт, който има резерви от спестени 27 милиона лева. Преди това обаче е необходимо финансовото министерство да позволи това да стане.

Предложението беше прието единодушно от кадровиците и идва малко след като самите те решиха коледни премии да няма поради липса на пари.

Тази година съдебната власт има сериозни финансови затруднения, след като не можа да изпълни очакваните приходи.

Председателят на бюджетната комисия на ВСС Михаил Кожарев допусна, че ако бюджетът бъде запълнен, в началото на следващата година ще бъде отпусната още една половина бонус заплата.

Въпреки затрудненията обаче Висшият съдебен съвет е сигурен, че системата трябва да получи допълнителното си материално стимулиране за работата, която са вършили през годината.

През последните години магистратите винаги са получавали 13-та заплата.

Самите кадровици наскоро си гласуваха допълнителен процент възнаграждение върху заплатите си заради участия в постоянните комисии към Съвета. Това предизвика недоволството на служителите в системата, които попитаха как това е възможно при отказ за получаване на коледни премии и проблеми с бюджета. В крайна сметка обаче ВСС промени решението си.