Щата Вашингтон празнува легализирането на марихуаната
Щата Вашингтон празнува легализирането на марихуаната / снимка: Reuters, архив

Легалното притежание на марихуана стана реалност в щата Вашингтон, а някои хора се готвят да отпразнуват новия закон, като го нарушат, предаде Асошиейтед прес.

Избирателите във Вашингтон и Колорадо миналия месец гласуваха тези щати да са първите, които декриминализират и уреждан законово употребата на марихуана за забавление. Законът във Вашингтон влиза в сила днес и позволява на пълнолетните да притежават до 30 грама от наркотика - но щатът забранява публичната употреба на марихуаната, която се наказва с глоба, точно както и пиенето на обществени места.

Въпреки това някои хора планират да пушат публично под кулата "Спейс Нийдъл" в Сиатъл. Други планират среднощно парти пред централата в града на "Хемпфест" - фестивал, който от 21 години всяко лято привлича десетки хиляди любители на марихуаната, предава БТА. Говорител на сиатълската полиция каза, че не очаква полицаите да налагат глоби на празнуващите.

По силата на закон от 2003 г. преследването на марихуаната е най-ниският приоритет на местните органи на реда. Още преди приемането на така наречената "Инициатива-502" на 6 ноември полицията рядко е арестувала хора въпреки широко разпространената употреба на "тревата".

Марихуаната остава незаконна според федералното законодателство. Федерални агенти все още могат да арестуват хора заради нея. Министерството на правосъдието на САЩ не каза дали ще се опита да блокира по съдебен път влизането в сила на регулаторните мерки в щатите Вашингтон и Колорадо.