Кметът на Свищов напусна СДС тъжен и гневен
Кметът на Свищов напусна СДС тъжен и гневен / Sofia Photo Agency, архив
Кметът на Свищов напусна СДС тъжен и гневен
59416
Кметът на Свищов напусна СДС тъжен и гневен
  • Кметът на Свищов напусна СДС тъжен и гневен

Кметът на Свищов Станислав Благов, който е от СДС, и лидери на местни организации на партията от района, както и членове на младежката структура внесоха заявленията си за напускане на сините в централата на „Раковски" 134.

Те не са съгласни с водената от ръководството, начело с Емил Кабаиванов, политика. Смятат, че пътят им може да продължи във фракцията „Единство", формирана от експредседателя на партията Мартин Димитров и евродепутата Надежда Нейнски.

Навлизане в централата на СДС Станислав Благов заяви, че е тъжен и гневен: „Те провалиха не мечтите на един човек, а мечтите на голяма част от българското общество, на демократично мислещите хора, вървейки по някакъв сценарий. Те преминаха всякакви граници на морал. Изхвърлиха депутати, утвърдени демократи, и не приеха друго мнение, не приеха различно мнение. СДС е преминал през много метаморфози, преживял е много рани. Една част са заличени, една част са заздравели, други може би не, но никога не е имало такова абсурдно управление, каквото в момента се реализира от ръководството на СДС".

Той бе категоричен, че „няма да хвърля камък по СДС, защото няма как да хвърля камък към нещо, към което сме мечтали, в което сме вярвали и сме отправяли надежда. Сигурен съм, че има път и този път е на обединяване на онези демократи, на онези можещи, способни хора, които изведоха като цел промените в България, реформите в България".

Преди седмица Националният съвет на десницата отстрани депутатите Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков, защото не подкрепиха номинацията на президента Петър Стоянов за конституционен съдия, издигната от СДС, след което заваляха оставките в синята партия.

Веднага след решението за отстраняването на депутатите от партията се оттегли и евродепутатът и бивш неин лидер Надежда Нейнски.

От партията си тръгна и депутатът Цветан Костов заради нейния „комунистически тип", както сам той я нарече. Последва го и Емануил Йорданов.