Обама е отново най-могъщата личност в света според сп. Форбс
Обама е отново най-могъщата личност в света според сп. Форбс / снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама е отново начело в списъка на най-влиятелните личности в света, изготвян ежегодно от американското списание "Форбс", предадоха световните агенции.

Според изданието Обама е спечелил по един решителен начин американските президентски избори и има четири години пред себе си, за да постигне напредък с програмата си, но трябва да се изправи пред големи предизвикателства. Въпреки това той си остава наистина водачът на свободния свят, посочва списанието.

Обама е следван непосредствено от германския канцлер Ангела Меркел и от руския президент Владимир Путин в класацията на "Форбс". На четвърто и пето място са съоснователят на Майкрософт - Бил Гейтс и главата на Римокатолическата църква -
папа Бенедикт Шестнайсети.

На шесто място е президентът на американската централна банка Бен Бърнанке.

Френският президент Франсоа Оланд е на 14-о място.

В класацията сред останалите европейци са и управителят на Европейската централна банка, италианецът Марио Драги /8-о място/, британският премиер Дейвид Камерън /10-о място/, италианският премиер Марио Монти /29-о място/ и шефът на френската компания Ел Ве Ем Аш Бернард Арно /56-о място/.

Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард е на 38-о място, допълва БТА.

Най-младият в списъка е основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, който е поставен на 25-о място, след като миналата година беше на 9-о място. Медийният магнат Рупърт Мърдок е на 26-о място.

В класацията на 44-о място е младият севернокорейски лидер Ким Чен-ун. На 63-о място пък е милиардерът-лидер на мексиканския наркокартел Синалоа Хоакин Гусман, известен още с прякора Късия.

За изготвянето на класацията, съставена от 71 личности, сп. "Форбс" използва няколко фактора - броят на хората, над които личностите имат власт, финансовите ресурси, които те контролират, дали тези личности имат влияние в повече сфери и начинът, по който личностите упражняват властта си.