Обществото има нужда от политиката, която Синята коалиция реализираше
Обществото има нужда от политиката, която Синята коалиция реализираше / снимка: община Свищов
Обществото има нужда от политиката, която Синята коалиция реализираше
59346
Обществото има нужда от политиката, която Синята коалиция реализираше
  • Обществото има нужда от политиката, която Синята коалиция реализираше

Трусовете в синята партия продължават и тази седмица. СДС вече е само с четирима народни представители. След като изключи трима миналата седмица, днес се оказа, че още един - Цветан Костов, напуска по собствено желание, а Михаил Михайлов се бил самоизключил, защото пък не си плащал членския внос според ръководството на партията.

Общинското ръководство на СДС в Плевен без един от членовете му също напусна синята партия. Оставка на националното ръководство на СДС поискаха от областния съвет на партията във Велико Търново.

На заседанието на областния съвет стана ясно, че кметът на Свищов Станислав Благов напуска СДС:

Надяваме се да успеят да чуят нашите слушатели аргументите ви за това ваше решение днес да напуснете СДС.

Естествено, както винаги досега, аз ще бъда безкрайно откровен. Това, което мога в началото да кажа, е, че си тръгвам с болка и гняв, защото съм възмутен от начина, по който ръководството на СДС се саморазправя със своите хора. Това са хора, които са доказали, че живеят и живееха с мисълта за бъдещето на СДС. В този смисъл аз намирам, че ние в Свищов и аз самият като кмет, излъчен четири пъти от Съюза на демократичните сили, винаги сме мислили за доброто, за перспективното развитие на Съюза на демократичните сили и тогава, когато се изгонват хора доказали се, с безупречна репутация, като д-р Ваньо Шарков, като бившия председател Мартин Димитров, като Димо Гяуров, като сега с д-р Костов това, което се случва, той всъщност е принуден да напусне, не намирам смисъл въобще да остана в нещо, което отдавна или по-скоро в последните месеци показа, че се е разминало с онези принципи за морал, в които вярваха милиони, милиони хора пред 23 години, и аз в това число.  Така че това мога да кажа. Не хвърлям камък срещу партията, защото няма как да искаш да си отиде нещо, в което си вярвал и продължаваш да вярваш, но се отказвам да бъда част от всичко, което се случва, защото то противоречи на моите разбирания за морал. Партия, която изяжда своите деца, няма как да бъда в нея. Това е гневът ми, това е моята позиция. Затова аз заявих, че това ръководство трябва да си отиде, трябва да си отиде, но то няма да го стори това нещо. Очевидно, че то е подвластно, това ръководство е подвластно на нещо. То просто иска малко власт, малко власт, без власт, но то няма как да се случи.

Казвате подвластно. На кого е подвластно това ръководство на СДС?

О, аз това не мога да кажа, но никога не е имало такава абсурдна позиция. Никога не е управлявано СДС по такъв абсурден начин. Знаете ли, аз мисля, че за да има някакви промени, дори да допуснем, че той е искал добри промени в развитието на СДС, необходими са две неща - да има критична маса, да има хора, да има настроение, което да генерира енергия и тази енергия да катализира добри решения. Но трябва да се случат тези добри решения с хора, които имат ниво, които имат качества, които имат характер, които имат, така, имидж, ако щете, и безупречна репутация. А това аз не виждам. Аз не виждам в поведението в последните седмици и месеци, бих казал, в това ръководство да има адекватно политическо, коректно, демократично отношение. Не може да бъде изключен нашият народен депутат, нашият народен представител Ваньо Шарков, с него се явяваме в четири избора за местни органи на самоуправление, с него сме правили заедно с екипа в Свищов избори, в които сме давали най-добрите резултати в България и в един момент той да бъде изхвърлен. Ами по този начин те изхвърлят и всички онези, които сме в един общ екип. Никой не си позволи или не сметна за необходимо дори да ми се обади. Аз допусках, че моят колега кметът на Карлово, ще се обади да каже: абе, г-н кмете или колега, или по какъвто и ще начин да ни нарече, ние имаме намерение да изключим д-р Ваньо Шарков, вашия представител. Не. И това не се случи. Просто се направи по един безцеремонен и арогантен начин.

От това, което казвате, разбирам, че сте по-огорчен от самия акт на изключването, отколкото от всичко онова, което течеше като паралелен сюжет, а именно разговорите между „Раковска” 134 и ГЕРБ, и всичко, което се случи около тази една номинация за конституционен съдия.

Аз не искам да коментирам процесите, които са свързани с избора на конституционен съдия. Може би това беше един проблем, който не беше проблем на СДС и ние се вмъкнахме някак си наивно в него, и всъщност превърнахме се като кошче за смет с този проблем. Това е проблем, който може би трябваше да се реши в парламентарната група, може би трябваше да се реши на нивата на националните изпълнителни съвети, на ръководствата, може би трябваше да има дебат в самата партия. Това е проблем, който в момента не е основната причина, не е това, което най-много ни подразни. Най-много ни подразниха обстоятелствата, че не се зачитат мненията, не се търси позицията, не се търси, така, аргументи, които да са логични, да са адекватни към реалността. И в този смисъл мисля, че това ръководство няма никакъв шанс да генерира доверие. Това е моето впечатление.

През тези две - три седмици двата лагера, формално, така да ги наречем, тези от ръководството и другите, които са изключените или напусналите СДС, спорят през медиите кой е по-големият враг на СДС - Бойко Борисов и ГЕРБ, или Иван Костов. Вие какво мислите, когато говорим за СДС,  макар и партия, която формално от днес сте взел, тоест практически, решение да напуснете?

Самият факт, че се поставят въпросите с кого е по-добре да бъдем - с господин премиера Борисов или с господин бившия премиер Костов, е показателно за слабостта на СДС. Искам да ви върна назад. Когато гласувахме за Синята коалиция и за Надежда Нейнски за водач на евролистата на Синята коалиция, тогава избирателите, сините избиратели не гласуваха нито за Мартин Димитров толкова, нито толкова за г-н Костов. Те гласуваха за знака на обединението, за единството. И това нещо очевидно нашите лидери не успяват да го проумеят. В настоящия момент, когато без съмнение страната се тресе от, така, последствията от икономическата криза, когато според нас представителите на автентичната десница процесите и реформите не вървят на нужното ниво, тогава, когато, аз ще говоря от позицията, която заемам, или от компетенцията, която имам, местното самоуправление е на едно от последните места в Европейския съюз, съпоставено с която и да е община в Европа, и не се извършват реформите, и това е в състояние да го стори една истинска дясноцентристка формация, да коментираме за това дали трябва да бъдем до господин Костов, или да бъдем присъдружна организация на ГЕРБ няма смисъл. Според мен позицията на Съюза на демократичните сили, на автентичната десница, на Синята коалиция трябва да бъде един вид алтернатива на това, което в момента се реализира. И нещо повече. Искам да кажа и друго, което според мен е изключително важно. В цялото общество в момента няма адекватна позиция по отношение на, така мисля, по отношение на Синята коалиция. В момента обществото има нужда точно от такава политика, която Синята коалиция реализираше във времето. Тя е носителят, тя е гарантът за реформите, които следва да се реализират от силна десница, с тези принципи на автентичната десница… имат нужда дори управляващите днес, имат нужда от силна десница дори и левите партии, защото това е балансът, това е признакът и принципът на демокрацията. От друга страна на нас ни е нужна свобода. Не може някой да ни заставя как и по какъв начин да мислим, а точно свободата в момента е застрашена.

Това означава, че трябва да ви очакваме сред онези хора, които ще отидат в края на седмицата в Пловдив, където се очаква съюз „Единство” или тези, напуснали, изключени хора да обявят дали ще правят партия, тя евентуално дали ще си партнира с Иван Костов и ДСБ, и  вероятно може да се даде един рестарт на Синята коалиция в един следващ парламент по този начин.

Аз мисля, че трябва да останем с недокосната вяра в свободата, демокрацията, почтеността и морала. Разбира се, че Синята коалиция няма какво да бъде рестартирана, защото тя съществува. Тя съществува в мечтите на хората, тя съществува във вярата на тези повече от милиони хора, които изпълваха площадите, и няма как да бъде заличена. Аз съм убеден в това и знам, че тази политика има бъдеще.

Отговорът ви е да, ще бъдете вероятно в Пловдив.

Категорично ще бъда в Пловдив, разбира се. Аз смятам, че Надежда Нейнски направи анонс за онова, което е необходимо да се случва, и това е именно единството. И към тази политика мисля, че трябва да се стремим всички.

Няма обаче много време до изборите чисто организационно да бъде създаден нов политически субект. Вероятно трябва да мислите други формули, чрез които да работите, така, в партньорство, може би с тъмносините.

Всъщност това, което трябва да кажем,  че тъмносините като мои съграждани, като хора от нашия регион, ние нямаме някаква особена разлика в мисленето. Ако има някаква разлика в поведението на лидерите, това си остава за сметка на бъдещето, което трябва да бъде променено. Но като хора, като личности, като хора, които имат морални ценности, усещане за реформа, за промяна, няма особена разлика в членовете на ДСБ и членовете на СДС като цяло. Не коментирам лидерите.

Понеже през последния месец и нещо беше актуална темата за това как от ГЕРБ ухажват успешни червени кметове, вие сте един от успешните сини кметове, та към вас имаше ли оферти от страна на управляващите?

Това, което се коментира в медиите, аз не бих могъл да го коментирам и не знам да има такова ухажване на кметове от страна на управляващите от ГЕРБ, но знам, че в голяма част от общините, дори и в нашия регион, управляват председатели на БСП с кметове на ГЕРБ или обратно, което показва, че при тях има склонност към такава единна позиция, което всъщност е много тревожно. И освен всичко това нека да се върнем в избора в Националното сдружение на общините в Република България. Там също беше проявена една такава толерантност от страна на ГЕРБ с колегите от БСП. Това е нещо, което е знак, а знаците трябва да се уважават.