Почти цялото ръководство на СДС-Плевен подаде оставка
Почти цялото ръководство на СДС-Плевен подаде оставка / снимки: DarikNews.bg, Плевен

Четирима от шестчленното ръководство на Съюза на демократичните сили (СДС) в Плевен подават оставки. Това са общинският лидер д-р Цветан Костов, зам.-председателите Иван Илиев, Георги Велков и Лазар Николов, които същевременно напускат и СДС. Решението за оставките е било взето в понеделник вечерта на проведено събрание на общинската структура на СДС.

„Аз оставам да изпълнявам функциите като секретар, за да довърша мандата на това ръководство до провеждането на общинската конференция”, каза секретарят на СДС Стефан Ганев и заяви, че няма да се кандидатира за ръководен пост и след избирането на новото ръководство, и също ще напусне партията.

Д-р Цветан Костов - депутат от Синята коалиция от 15-ти Плевенски многомандатен избирателен район, каза, че за него това решение е било изключително трудно, защото човек не може с лека ръка да заличи 23 години от живота си. „Дълго време търсих диалог със сегашното ръководство на синята партия и възможности за изглаждане на различията помежду ни, но това се оказа мисия невъзможна. Разривът е необратим”, заяви той.

Депутатът обясни още, че напуска СДС заради дълбоко несъгласие с политиката, която води това ръководство. „Не може да казваш, че СДС е част от криминалния преход у нас и същевременно да твърдиш, че връщаш СДС към корените му. Не може днес да излезеш от Синята коалиция и утре да изпратиш писма за покана за среща и бъдещо партньорство с ДСБ и другите партии от коалицията”, заяви той и допълни: „Това е признак на психично разстройство. Не може да се стремиш да обслужваш ГЕРБ с хипотетичното очакване за бъдещо участие във властта, защото ГЕРБ не показва подобно намерение и защото повече от три години, всяка наша законодателна инициатива беше блокирана от управляващите”.

Д-р Костов припомни последните социологически проучвания, според които СДС няма да е част от следващия парламент. „От символ на демокрацията СДС се превърна в партия от комунистически тип, в която се търси врагът с партиен билет и се преследва всеки, който има различно от официалното мнение”, изтъкна депутатът. Той заяви категорично, че не желае да участва в сценарий, който води към ликвидиране на автентичната десница. „Ще продължа да изпълнявам ангажиментите си като народен представител от групата на Синята коалиция - всичко друго би означавало подмяна на вота на избирателя”, заключи д-р Костов.

Оставки са подали още Марсел Мойсеев, Свилен Янков - бивш зам.-кмет, Тошко Иванов - бивш кмет на село Къшин. Предстоят събрания по клубове, където се очакват и нови оставки.

Други новини от Плевен