СДС би се коалирал само с доказали се дясно-центристки партии
СДС би се коалирал само с доказали се дясно-центристки партии / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СДС би се коалирал само с доказали се дясно-центристки партии
59331
СДС би се коалирал само с доказали се дясно-центристки партии
  • СДС би се коалирал само с доказали се дясно-центристки партии

СДС подава ръка на всички партии от дясно-центристкия спектър за обединение на усилията за по-добро управление на страната след следващия парламентарен вот, се казва в декларация на партията по повод наближаващата 23-годишнина от създаването й. Тя е била приета на днешното заседание на синьото ръководство.

Ето как председателят Емил Кабаиванов отговори на въпросите на репортерите в централата на партията за партньорство с кои политически сили ще работят в СДС: „С кого ще отидем заедно на избори ще разберете след решението на Националния съвет. Но аз заявих, че няма да правим нови коалиции, на изборите ще отидем със знаковите букви Съюз на демократичните сили (СДС). Меглена Кунева не попада в това число, тя няма нито едно доказателство, че е дясна партия. За нас водещ е форматът Европейска народна партия, както е в развитите държави. Ако ДСБ се разпусне и искат да станат членове на СДС, добре дошли".

„Да сте чули името на ГЕРБ в тази декларация?! В СДС задкулисие няма да намерите, обърна се Кабаиванов към журналистите.

От думите му стана ясно, че и Михаил Михаилов от сините депутати вече не е член на СДС, защото се е самоизключил, като не е плащал две години членски внос. От партията заради нежелание да внесат синята кандидатура за член на КС бяха изключени Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров.

Депутатът от "Синята коалиция" Цветан Костов напуска СДС, заради несъгласие с политиката на новото ръководството, обяви пред Дарик той. "От символ на демократичността СДС се превърна в партия от комунистически тип, която търси врага с партиен билет", аргументира се той.