Случаи на Нилска треска регистрираха у нас
Случаи на Нилска треска регистрираха у нас / снимка: БГНЕС, архив
Случаи на Нилска треска регистрираха у нас
59323
Случаи на Нилска треска регистрираха у нас
  • Случаи на Нилска треска регистрираха у нас

Първите случаи на опасния тропически вирус Нилска треска вече са регистрирани и у нас, научи Дарик. За последния месец заболяването е повалило четирима българи, поясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Така заразените от нехарактерната за териториите ни остра тропическа инфекция стават петима. Според Кунчев опасното в случая е, че родните лекари не разпознават подобни вируси и в повечето случаи ги диагностицират като обикновен грип.

Два от случаите на Нилска треска у нас са изолирани в Пловдив, а други два - в Бургас, допълни Кунчев. Пловдивските обаче може да се приемат за внесени, тъй като се отнасят до майка и дъщеря, работили доскоро в Гърция: „Бургаските са местни. Но по-странното е, че те са на деца в ранна възраст, между 5 и 7 години. Това доказва, че и тази възраст не е застрахована, тъй като все пак комарите имат достъп до всички хора, не само до тези, които работят сред природата".

Петият случай е регистриран по-рано от останалите и се отнася до жена, живееща в Русе, допълни инспекторът. По думите му симптомите на инфекцията са твърде относителни, за да бъдат конкретизирани: „Не е много характерно. По-скоро е от типа на летен грип с температура и неразположение на организма. Може да има обрив, може и да няма. Но ако мине в по-тежките форми със засягане на централната нервна система, обикновено протича с данни за менингит и за енцефалит. Тук симптомите са типични - с повишаване на вътрекраниалното налягане, с вратна ригидност, с повръщане и с различни неврологични симптоми. Важното е, че всички от инфектираните са живи и здрави и за момента не считаме, че има опасност за живота им. Каква обаче точно е клиничната им картина, не мога да кажа."

Първите случаи на характерната за Африка Нилска треска се появяват на Стария континент преди 10 години вследствие на затоплянето на климата. В Италия за 2012 година тропическата инфекция е повалила 30 души.