Във Вашингтон започна работното посещение на премиера Борисов
Във Вашингтон започна работното посещение на премиера Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С церемония по поднасяне на венец на гроба на Незнайния воин на Арлингтънското национално гробище днес започна работното посещение на премиера Бойко Борисов във Вашингтон. Визитата е по покана на американския президент Барак Обама, а българският премиер е първият европейски лидер, който се среща с Обама след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември.

В чест на българския премиер, церемонията се състоя с пълни военни почести. Неин домакин бе генерал-майор Майкъл Ленингтън, командващ военен окръг Вашингтон. След отекването на 11 топовни салюта и изпълнението на националните химни на България и САЩ Бойко Борисов поднесе венец на мемориала на Незнайния войн.

Арлингтънското национално гробище, разположено близо до Пентагона, е най-святото военно гробище в страната. Тук са погребани над 300 хиляди души, от редници до генерали и президенти, стотици ветерани от всички американски войни от Революцията насам. В "Арлингтън" почиват и тленните останки на част от жертвите от полет 77, врязъл се в Пентагона на 11 септември 2001 година. В парцел 60 са гробовете на неколкостотин американски военни, паднали в конфликтите в Ирак и Афганистан.

След церемонията в Арлингтънското национално гробище Бойко Борисов се отправи за Белия дом, където ще бъде приет от Барак Обама. В разговорите, които ще започнат в 14.55 ч местно време, ще участват също вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

След срещата в Белия дом, премиерът Борисов ще даде пресконференция за български журналисти в посолството на България във Вашингтон.