Гърция започна операция за обратно изкупуване на част от дълга
Гърция започна операция за обратно изкупуване на част от дълга / снимка: БГНЕС, aрхив

Гръцката агенция за управление на дълга започна операция за обратно изкупуване на част от суверения дълг на страната, договорена с международните кредитори - ЕС и МВФ,  предаде АФП.  

Агенцията отправи покана, която е валидна до 7 декември включително, към притежателите на облигации да участват в  операцията. Тя уточни, че държавата ще финансира този обмен с 10 милиарда евро и ще предложи на своите частни кредитори  "максимални" цени, вариращи от 32,2 процента до 40,1 процента от  стойността на облигациите, които ще бъдат изкупени, пише БТА.  

Държателите на гръцки облигации могат да понесат загуби до 70 процента заради програмата за изкупуване на цените книжа, която гръцкото правителство обяви, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници от деловите среди в лондонското Сити. 

Все още не са оповестени подробности по програмата, тъй като  трябва да бъдат обсъдени на днешната среща на министрите на  финансите от еврозоната, обединени в Еврогрупата. На форума в Брюксел трябва да бъдат договорени и окончателните условия за отпускане на три транша по втората спасителна програма за Атина. Ако преговорите приключат успешно, на 5 декември Гърция ще  получи 44 млрд. евро, което ще й даде възможност да избегне дефолт по външния си дълг.

Министрите от Еврогрупата трябва да приемат и предложението на Атина да й бъдат отпуснати две допълнителни години, за да  изпълни всички условия по втората спасителна програма, получена  от международните кредитори. Програмата за изкупуване на  облигации, която гръцкото правителство обяви, е пряко  свързана с удължаването на срока за изпълнение на условията на  кредиторите, тъй като тя цели да осигури още 20 млрд. евро за  финансиране на гръцкия бюджет през двете допълнителни години.

Операцията по изкупуване на облигациите ще се поведе при  условията на т. нар. холандски аукцион - обявява се най-високата  цена на стоката (или цените книжа), която след това постепенно  се понижава, докато се яви купувач, уточнява ИТАР-ТАСС.