Имигрантите са основна жертва на кризата в страните от ОИСР
Имигрантите са основна жертва на кризата в страните от ОИСР / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Икономическата криза се е отразила най- тежко на  имигрантите, отколкото  на местното население в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), особено в страни като Ирландия, Испания и Италия, предаде Франс прес.

В проучване на организацията се казва, че в тези страни,  където в последно време имаше особено силна трудова имиграция, "имигрантите са засегнати много повече от безработицата". "Това  се дължи донякъде на факта, че  те преобладават в секторите, пострадали най-много от кризата и сред най-уязвимите групи на  пазара на труда като младежите и слабо образованите", посочват  експертите на ОИСР, пише БТА.

Не са пощадени и чужденците в други страни от зоната на ОИСР. Общо средната безработица при имигрантите е нараснала до  11,9 на сто през 2010 година, като темпът на растеж за  последните десет години при тях е много по-бърз (+2,7 пункта),  отколкото при местното население(+1 пункт).

За същия период кризата е накарала жителите на най-бедните страни да потърсят препитание в някоя от 34-те страни от ОИСР.

За десет години броят на чужденците, дошли  да живеят в страни от ОИСР, се е увеличил с една трета до 110 милиона или 9  процента от общия брой на населението, уточняват авторите на   проучването.

В доклада се приветстват Германия, Дания, Финландия и Швеция, които въпреки кризата са положили много усилия за интегрирането на имигрантите на пазара на  труда през последните  години.