Митрополит Гавриил бил свързан с ДС, твърди игуменът на Копиловския манастир
Митрополит Гавриил бил свързан с ДС, твърди игуменът на Копиловския манастир / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Митрополит Гавриил бил свързан с ДС, твърди игуменът на Копиловския манастир
59288
Митрополит Гавриил бил свързан с ДС, твърди игуменът на Копиловския манастир
  • Митрополит Гавриил бил свързан с ДС, твърди игуменът на Копиловския манастир

Игуменът на Копиловския манастир отец Касиан продължава да твърди, че Ловчанският митрополит Гавриил е бил свързан с бившата Държавна сигурност, макар името му да не излезе при проверката на Комисията по досиетата. Игуменът се позовава на разказ на вече покойния архимандрит Назарий от манастира в Кокаляне.

Миналата седмица в отговор на тези обвинения владиката се закани да съди отеца. Копиловските монаси преди време обявиха, че не са част от БПЦ, поискаха да се регистрират отделно, но това не се случи. Проф. Калин Янакиев ги определи като секта, която неслучайно тъкмо сега при борбите за патриаршеската титла, отново се афишира.

„По отношение на митрополит Гавриил, аз го познавам още от времето на Цветанчо, когато и двамата имахме пориви. Но аз съм запазил най-добри и братски чувства към него и сега в момента”, коментира отец Касиан

„Бягах от казармата през отпуската, отивах да кося сено при него. След казармата, той беше вече в манастир, започнахме заедно да следваме в Духовна академия, той хронологично пропусна това, че аз съм бил послушник и след това съм бил изгонен, защото ми казал, че имам прелест”, разказа още отецът.

Той категорично заяви, че няма да дели нищо лично с митрополит Гавриил. „Нищо,. Просто братче. Бих го прегърнал и сега, ако е тук. С най-добри чувства към него”, заяви той.

Митрополит Йосиф преди две години дойде в манастира и каза „Теб всички митрополити те обичат”, но не в техния смисъл на думата към тях бих се обърнал медийно, бих направил поклон на лична основа към личността на всеки един персонално, ако на лична основа съм направил това, на те са еретици”, обясни още игуменът на Копиловския манастир отец Касиан.