Държавната хазна на минус за октомври, коледните добавки към пенсиите под въпрос
Държавната хазна на минус за октомври, коледните добавки към пенсиите под въпрос / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Държавната хазна на минус през октомври, коледните добавки към пенсиите под въпрос
59287
Държавната хазна на минус през октомври, коледните добавки към пенсиите под въпрос
  • Държавната хазна на минус през октомври, коледните добавки към пенсиите под въпрос

Държавната хазна отново е с дефицит и то в размер на повече от 74 млн. лева, въпреки няколкото поредни месеци на излишъци. Данните са към края на октомври, като само месец по-рано бюджетът беше на плюс с близо 250 млн. лева.

Връщането на хазната на минус поставя под въпрос дали ще има коледни добавки за пенсионерите. Тази седмица се очаква да стане ясно окончателният отговор на този въпрос, като той зависи както от състоянието на хазната, така и от предстоящи европейски плащания към страната.

Повече от 173 млн. лева са се стопили само за месец от бюджета, сочат данните на финансовото министерство. Фискалният резерв също е спаднал значително, като в края на октомври равнището му е 6,6 млрд. лева, а само месец по-рано е било 7,2 млрд. лева. На основния въпрос – дали ще има коледни надбавки за пенсионерите, финансовият министър Симеон Дянков отговори в типичния си стил: „Благодаря, довиждане".

Осигуряването на средства за коледни надбавки за пенсионерите зависи от изпълнението на бюджета и дали ще пристигнат чакани от Европа плащания. Миналата седмица социалният министър Тотю Младенов заяви, че министърът на финансите е обещал тази седмица да каже какви са финансовите разчети, а самият Младенов е оптимист.

Крайният срок, в който трябва да стане ясно дали ще има коледни добавки или не, е 7 декември.