Сирия отново увери, че  няма да използва химически оръжия, САЩ не вярват
Сирия отново увери, че няма да използва химически оръжия, САЩ не вярват / снимка: Reuters

Сирия увери още веднъж, че няма да използва никога химически оръжия срещу населението си, предадоха световните агенции, като цитираха източник от сирийското министерство на външните работи.

"Сирия уверява повторно, че няма да използва този род оръжия, ако тя разполага с такива, срещу народа си, каквито и да са обстоятелствата, защото тя в момента защитава народа си", заяви източникът в отговор на изявление на американския държавен секретар Хилари Клинтън.

"Сирия се бори заедно с народа си срещу тероризма на Ал Кайда, който е подкрепян от добре известни страни, на първо място сред които са САЩ", добави източникът от външното министерство.

Клинтън на два пъти вече отправи сериозно предупреждение към режима на сирийския президент Башар Асад относно евентуалното използване на химически оръжия срещу народа му, посочва БТА.

"Това е един вид червена линия за САЩ. За пореден път отправяме много сериозно предупреждение към режима на Асад, чието поведение е осъдително. Действията му към неговия народ са трагични", каза Клинтън.

Същевременно американски служител от сферата на отбраната, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че международни разузнавателни източници са забелязали, че през последните дни Сирия мести компоненти за химически оръжия. Според него служители на американски и съюзнически разузнавателни служби през изминалата седмица са забелязали активност около повече от един сирийски обект с химически оръжия. Той каза, че служителите не вярвали скоро да предстои някакво развитие по отношение на тези оръжия, но се опитвали да установят какво правят сирийците.

На 1 октомври сирийският министър на външните работи Уалид Муалем обвини САЩ, че работят за свалянето на режима в Дамаск, като използват претекста за химическите оръжия, както направиха в Ирак.

Смята се, че Сирия разполага с няколко хиляди балистични ракети "земя-земя", способни да носят химически бойни глави. Този арсенал е заплаха най-вече за американските съюзници Турция и Израел. Президентът Барак Обама заяви, че разполагането или използването от сирийския режим на химически оръжия е "червена линия", чието прекрачване може да доведе до американска намеса в сирийската гражданска война.

Клинтън изрази надежда, че съюзниците от НАТО ще се споразумеят върху разполагането в Турция на ракети "Пейтриът" за отбрана при евентуални сирийски нападения, отбелязва Ройтерс.