Т. Захов, Икономедиа: Независимата журналистика не може да бъде купена
Т. Захов, Икономедиа: Независимата журналистика не може да бъде купена / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Т. Захов, "Икономедиа": Независимата журналистика обаче не може да бъде купена
59260
Т. Захов, "Икономедиа": Независимата журналистика обаче не може да бъде купена
  • Т. Захов, "Икономедиа": Независимата журналистика обаче не може да бъде купена

Издателската дейност е неблагодарна работа, особено когато се опитваш да правиш максимално обективна журналистика. Това заяви Теодор Захов, издател на „Икономедиа". Захов направи изявлението в началото на седмата годишна среща на бизнеса с правителството, традиционно организирана от вестник „Капитал". Издателят изрази увереност, че и догодина ще открие осмата среща с правителството. Той представи няколко слайда с водещи заглавия във вестник „Капитал" с обещанието, че „когато проблемите в системата вече нямат нужда от посочване" и „когато обективната и проверена информация спре да бъде ценност", „Капитал" ще спре да излиза". Захов допълни, че голямата цена на случващото се около медията се плаща от неговия съдружник Иво Прокопиев, но бе категоричен, че „независимата журналистика не може да бъде купена".

„Въпросите накъде ще върви България, накъде ще върви нейната среда, накъде ще върви бизнесът, накъде ще се развива обществото, ще бъдат надълго и нашироко дискутирани през днешния ден. Надявам се да намерим отговори, да чуем отчети и също така твърди ангажименти", каза Захов.

Той показа елементи от рекламна кампания, планирана от „Капитал" и „Дневник", предложена от приятелска агенция, която обаче от медията преценили преди две години като прекалено песимистична и независимо от това, че са виждали, определени тенденции, които по думите на Захаов очаквали да се случат, все пак се надявали позитивното да надделее.

„Към днешна дата мога да кажа, че сме се оказали лоши пророци. Независимата журналистика обаче не може да бъде купена. Зад това мнение стоим ние, нашите принципи и вашата подкрепа. Фактът, че всички вие днес сте тук, за нас означава много, за нас означава, че вие цените, уважавате и ще продължавате да уважавате и цените това, което ние правим. А ние го правим за българското общество. Да се поддържа медия в България никак не е лесно, това е неблагодарна работа, особено когато издателите, целите и екипите на медията се опитват да бъдат максимално независими и обективни. Плаща се висока цена. Без да се притеснявам мога да кажа, че огромната цена на това нещо плаща моят съдружник във вестника Иво Прокопиев. Крайно несправедливи неща се случват", каза Захов.

Т Захов "Икономедиа" Независимата журналистика не може да бъде купена
netinfo
В петък стана ясно, че българският клон на гръцката "Алфа банк" поема контрола над дружеството "Икономедиа", което издава вестник "Капитал" и държи интернет сайта Dnevnik.bg. До това се е стигнало, след като "Икономедиа" не е успяло да погаси задълженията си към банката, където са заложени активите на печатните му издания, включително "Капитал" и "Дневник", както и на интернет сайтовете и централата на дружеството. От Съвета на директорите на „Икономедиа" обявиха, че са изненадани от решението на „Алфа банк" и към момента на подаване на иска дружеството е изплатило на банката всички дължими суми.