Акад. Стефан Воденичаров е новият председател на БАН
Акад. Стефан Воденичаров е новият председател на БАН / снимка: БГНЕС, архив

Акад. Стефан Воденичаров беше избран за председател за Българската академия на науките за следващите четири години. В избора му участваха 97 членове от Общото събрание на БАН, като от тях 57 гласуваха за акад. Воденичаров, 32-ма - бяха против, пуснати бяха и 8 бели бюлетини. Изборът на акад. Воденичаров беше таен - с бюлетини и в урна.

Новоизбраният председател на БАН акад. Стефан Воденичаров заяви, че първата му главна задача ще е свързана с възможностите за подобряване на бюджета на БАН за 2013 г.

По думите му БАН е единствената организация, която през последните три години се намира в недобро финансово състояние. „На президентството, на Министерския съвет и на парламента ще се опитам да обясня, че БАН може да бъде много по-ефективна и полезна, ако ни дадат малко възможност, да си стъпим на крака”, посочи акад. Воденичаров.

На въпрос, че премиерът и финансовият министър са категорични, че повече от тези 59 млн. лева БАН няма да получи за 2013 г., председателят каза, че не се е срещал с тях до сега и не познава лично вицепремиера Дянков. Акад. Воденичаров изрази надежда, че финансовият министър ще отдели време за среща с него.

Четиригодишната програма за управление на БАН на акад. Стефан Воденичаров е от 20 страници и е публикувана на сайта на академията. В нея той посочва, че една от първите му задачи, ако бъде избран за председател, ще е свързана с оптимизиране на структурата и дейността на Централното управление на БАН. Акад. Воденичаров възнамерява на негово място да създаде общоакадемична администрация на БАН, която да бъде по-гъвкава и ефективна. За доброто управление на имотите на академията и за увеличаване на приходите от тях кандидатът за председател обещава да създаде "актуален регистър на собствеността на БАН".

За основен приоритет в бъдещата си дейност акад. Воденичаров посочва "издигането на партньорството между БАН и изследователските университети на институционално ниво". Негова цел са съвместните участия в национални, регионални и европейски програми за научни изследвания, както и осигуряването на студентски стажове.

За втори път през тази година Българската академия на науките избира председател след кончината през август на акад. Стефан Додунеков. Той беше начело на БАН само за около двама месеца, тъй като беше избран за председател на академията на 11 юни.

Акад. Стефан Воденичаров оглавява Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски". Неговата номинация беше издигната от Събранието на академиците и член-кореспондентите в БАН.

Акад. Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. в София. Завършил е Техническия университет в София. От 1991 г. е професор, от 2004 г. - член-кореспондент на БАН, а от 2012 г. е действителен член на академията. Ръководил е 207 научни проекта, сред тях и проекти по програми на НАТО и ЕС.

Главният научен секретар на БАН проф. Стефан Хаджитодоров обясни за БТА процедурата за днешния избор на председател на академията. По думите му за 20 минути пред Общото събрание акад. Стефан Воденичаров ще може да представи своята управленска програма за развитието на БАН за 2012-2016 г. След това участниците в събранието ще могат да му задават въпроси и да дискутират по програмата.

Въпреки че кандидатът сега ще е един, гласуването пак ще е тайно, с бюлетини и в урна, каза проф. Хаджитодоров. Той отбеляза, че по списък Общото събрание на БАН е от 109 души. Решението за избора на председател ще се вземе с мнозинство - с повече от половината от списъчния състав на Общото събрание. Според тази процедура, за да бъде избран, акад. Воденичаров трябва да получи подкрепа от 55 гласа, обясни главният научен секретар.

Попитан дали ще има избор, ако не се съберат необходимите гласове, проф. Хаджитодоров заяви, че "няма да има избор и ще започне нова процедура, с нови номинации за председател на БАН". Според него поне два месеца ще се необходими за организирането на тази нова процедура.

На въпрос защо кандидатурата за председател на БАН е само една и дали проблемите с недостига на средства за академията са причина да няма и други кандидати, проф. Стефан Хаджитодоров отбеляза, че акад. Воденичаров е авторитетен учен и припомни, че той беше председател на предишното Общо събрание на БАН. В такъв деликатен момент за академията немного учени биха се наели да се кандидатират за председателския пост, защото за него се изисква много енергия, умения, желание и смелост, коментира главният научен секретар на БАН.