Присъединяването ни към Шенген не било в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи
Присъединяването ни към Шенген не било в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи / Sofia Photo Agency, архив

Присъединяването на Румъния и България към Шенген не е в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 6 и 7 декември, защото не е постигнат напредък от последния съвет през октомври, заяви Никос Христодулидис, говорител на кипърското председателство на Европейския съюз, цитиран от румънския информационен сайт Зиаре и БТА.

Той уточни за румънската агенция НюзИн, че темата е била обсъдена на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през октомври, когато кипърското председателство е представило стадия по отношение на вземането на решение за присъединяването на Румъния и България към Шенген.

"Оттогава не беше постигнат съществен напредък, за да си позволим включването на темата в дневния ред на съвета и да ни позволи вземането на положително решение", посочи Христодулидис.

"Съветът ще се върне към тази тема следващата година", посочи още говорителят на кипърското председателство, като добави, че е направена консултация с двете страни и те са съгласни със следващите стъпки.

На Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 25 и 26 октомври не беше взето решение по темата за присъединяването на Румъния и България към Шенген, а само беше представен настоящият стадий на прилагането на шенгенското законодателство в двете страни, напомня Зиаре.

Дипломатически източни от Брюксел заявиха тогава, че разглеждането на искането за присъединяване на двете страни е отложено за март 2013 г., заради несигурността относно способността на властите в тези държави да спазват задълженията си.