Сняг заваля в Пампорово и по високите части в Смолянска област
Сняг заваля в Пампорово и по високите части в Смолянска област / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Сняг заваля в късния следобед в Пампорово, съобщиха от Планинската спасителна служба. Снежната покривка в курорта засега е оскъдна.

Заради снеговалежа е затруднено движението по високите части в планинската област. От почистващата фирма "Титан Клинър" предупреждават шофьорите да не тръгват на път, ако не са оборудвани със зимни гуми.

Сняг заваля в проходите "Пампорово" и "Рожен", както и в зоните над 1600 м надморска височина. Екипи на фирмата имат готовност да започнат опесъчаване и почистване по пътя Смолян - Мугла, където през тази нощ се очаква да се образува снежна покривка.

Пътните настилки са мокри и хлъзгави, а видимостта е намалена поради мъгла.

За понеделник в цялата страна е обявен жълт код. В следобедните часове в Дунавската равнина, а вечерта и през нощта срещу вторник и в Тракийската низина и Източна България ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад. Ще вали сняг в по-голямата част от страната и ще се образува тънка снежна покривка. Ще има снежни виелици и навявания. Без снеговалеж ще остане в западната част на Дунавската равнина.

Всички пътни управления да са в готовност, а снегорините да излязат още тази нощ, за да подготвят пътя за зимни условия е инструктирала министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Работи щаб, ситуационен център, а има и открити горещи телефони за граждани, за подаване на информация за обстановката по пътищата. Министърът апелира към всички шофьори да побързат със слагането на зимни гуми на автомобилите. Голяма част от фирмите вече са преоборудвали техниката си с такава за снегопочистване. По думите й всяка фирма има ангажимент да обезопаси пътя, така че да няма опасност за преминаване.

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България четете на Vremeto.bg

Сняг заваля в Пампорово и по високите части в Смолянска област
netinfo