Евродепутати от левицата питат френското правителство за случая в Коиловци
Евродепутати от левицата питат френското правителство за случая в Коиловци / dariknews.bg

В качеството си на евродепутат и с помощта и на френските си колеги от групата на социалистите и демократите, Илияна Йотова ще направи официално запитване към министерствата на вътрешните и на външните работи на Франция във връзка със случая с "екстремните туристи" край село Коиловци. Това обяви пред журналисти в Плевен, евродепутатът от левицата и каза, че в понеделник, писмото тръгва от Брюксел за Париж.

Тя изрази увереност, че ще получи отговор от френските власти преди Коледните празници. "Ако това се беше случило в друга страна, досега щеше да има поне няколко оставки, а що се отнася до това дали съм оптимист относно изясняване на случилото се, оптимист съм дотолкова, че ще се получи информация от френските и европейските власти, не от българските. Но какъвто и отговор да дойде от тях, дори едно изречение, все ще е успокоение за хората в Коиловци", уточни Илияна Йотова.

Тя каза, че е отправила въпроси към комисаря по вътрешна сигурност на Европейския съюз, г-жа Малстрьом, които гласят: "Счита ли ЕК, че в случая след като няма изрична информация за съвместни действия и сътрудничество между силите за сигурност на Франция и България, имаме грубо нарушение на Договора за функциониране на ЕС? Счита ли ЕК, че подобни инциденти биха провокирали взаимни обвинения и проблеми, засягащи сигурността на ЕС? Ще изиска ли ЕК от съответните служби в България и Франция повече информация по случая?".  

В получения на 30 ноември отговор се казва, че тъй като въпросът засяга междудържавни отношения и Европейската комисия не може да се намесва в суверенните права на държавите - членки на съюза и затова е редно правителствата на България и Франция да изяснят въпроса.

Илияна Йотова припомни, че на 23 и 24 октомври е имало заседание на вътрешните министри на Европейския съюз. „Повече от убедена бях, че министър Цветанов ще разговаря със своя френски колега за изясняване на тази ситуация, пред вид това, че информацията вече беше публична, както в България, така и във Франция", каза Илияна Йотова и поясни, че всъщност версиите за случая са две и то коренно различни. „От една страна, версията на нашето Вътрешно министерство за така наречените „екстремни туристи" и от друга страна, реакцията в част от френската преса, която подложи на доста сериозна критика френските специални служби за мероприятието, което те са извършили в България", каза още Йотова.

„Очаквах, че в разговор между двамата министри, ситуацията ще бъде изяснена и министър Цветанов ще се върне в България с един наистина достоверен разказ за това, което се случи в средата на октомври в село Коиловци и да успокои и българската общественост и хората, които живеят там". Евродепутатът каза, че освен това вътрешният ни министър е бил обещал, да посети през изминалата седмица Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание, но поради други ангажименти, това не се е случило.

Във връзка с обясненията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че парашутистите край Коиловци са заблудени екстремни френски туристи, депутатът от левицата Румен Петков съобщи, че е отправил питане и към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Въпросите са: „Как министърът оценява перспективите пред туристическата дестинация село Коиловци и какви мерки ще се предприемат за популяризиране и развиване на селския туризъм в селото и региона като цяло".

По - късно, евродепутатът Илияна Йотова и депутатът от левицата Румен Петков, посетиха село Коиловци, където беше организирана временна приемна. В писмото си до френското правителство, евродепутатът ще сподели и впечатленията си от срещата с местните хора в Коиловци и какви са техните страхове.