Бургас ще домакинства републиканското първенство по Сан да  през 2013-а
Бургас ще домакинства републиканското първенство по Сан да през 2013-а / netinfo

През 2013 година Бургас ще бъде домакин на Републиканското първенство по Сан да, реши Българската федерация. Това стана ясно по време на грандьозната гала вечер на ушу, посветена на сифу Красимир Димитров - „Китаеца", един от първите учители, въвели Тайзди в България. Събието се организира от президента на СК „Бей Син" в Бургас - Стефан Колев, Българската федерация по ушу и община Бургас за трета поредна година.
„Разбрах, че догодина ще има и международно участие, затова пожелавам на Стефан Колев в Бургас да започне да се провежда и Европейското първенство. Но трябва да предам и думите на кмета на Ст. Загора - Живко Тодоров, град, който през последните години хвърля огромни усилия да догони Бургас. Той се закани да настигне вашия град и да го задмине", каза по време на церемонията водачът на националния отбор по Сан да и главен съдия на Европейската федерация в този спорт - Маноил Манев.
За поредна година обаче голямата награда за приятел на българското ушу се присъди на кмета Димитър Николов, който е помогнал световните шампиони в този спорт от „Бей Син" - Бургас да имат най-добрата база, с която да влязат в европесйкия топ 20.
Спортна зала „Никола Станчев" в Меден рудник буквално се пръсна по шевовете от зрители и гости от цял свят, ученици на големия майстор „Китаецът" по време на уникалното шоу, представено от най-добрите ни спортисти в китейските бойни изкуства. По време на официалната церемония на голяма видеостена бяха изллъчени кадри в памет на учителя по тай чи чуан. Във филма можеше да се види как световният шампион на България по ушу Стефан Колев разбива с ръце и с глава повече от пет бетонни тухли и как извива с врата си двуметрови арматури, чрез концентрация и силата на мисълта.
„През годините съм правил какви ли не демонстрации - огъвал съм железа, разбивали са в главата ми какви ли не тежести, но този път не намерих сили да направя такава демонстрация. Всичко, което мога и съм правил дължа главно на Краси Китаеца. Моята най-важна задача е да продължа да обучавам следващите поколения", каза Стефан Колев, чийто клуб има над 300 медала за България от световни и европейски първенства и четири пъти е носител на Световната купа.
Част от голямото годишно събитие беше финалния кръг от Републиканското първенство по ушу за купата на България. 30 състезатели от 15 клуба взеха участие в двубоите, 8 от наградените спортисти, сътезаващи се в 11 дисциплини са от Бургас, като сред тях са и световните победители Нейчо Плачков и Николай Геренски от „Бей Син".
Отличието Спортист на България по ушу за 2012 година получи 17-годишната Камелия Колева от СК „Бей Син" - Бургас, наградата и беше връчена от депутата от ГЕРБ - Иван Вълков.