Пациент е починал заради отказ на лекар да го приеме
Пациент е починал заради отказ на лекар да го приеме / Sofia Photo Agency, архив
Пациент е починал заради отказ на лекар да го приеме
59243
Пациент е починал заради отказ на лекар да го приеме
  • Пациент е починал заради отказ на лекар да го приеме

69-годишен мъж е починал в линейка, в резултат на инсулт, защото от Националната кардиологична болница отказали да го приемат. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Лекарят, който е трябвало да обслужи пострадалия, в този момент е консултирал друг пациент, заради което е отказал приема. До седмица ще станат ясни действията, които от ведомството ще предприемат срещу ръководството на кардиологията.

Атанасова посочи, че лекарите нямат право да отказват прием в лечебно заведение: „По всяко време на денонощието следва да се оказва медицинска помощ на всички нуждаещи се пациенти, без значение от кой квартал са транспортирани, с каква диагноза са потърсили медицинска помощ, дали са здравноосигурени или не".

Столичната спешна помощ е реагирала на време, сочат проверките на Регионалната здравна инспекция и на експерти от министерството.

„Всички действия, които реанимационно се е наложило да бъдат проведени вътре в линейката, са извършени съгласно медицинския стандарт", уточни Десислава Атанасова.

Здравният министър припомни случай преди повече от месец, при който жена в инфарктно състояние почина пред столичната болница „Св. Анна", докато чакаше да я приемат. Лекарят, който е отказал приема, е глобен с 300 лева финансова санкция, допълни Атанасова.

По думите й проблем с броя на линейките няма. Ако има проблем, то той е с броя на спешните екипи, които обслужват пациентите.