Показват филма „На нож” по повод 100-годишнината от Балканската война
Показват филма „На нож” по повод 100-годишнината от Балканската война / http://nauka.bg

Документалният филм „На нож” ще бъде показан в Добрич. Прожекцията ще се състои от 17.00 часа във фоайето  на концертна залата при читалище „ Йордан Йовков”. Инициативата е посветена на 100-годишнината от Балканската война и се организира от читалището и Центъра за Гражданска инициатива „Агора“.

Автори и продуценти на филма са Петър и Росен Теодосиеви, които са родом от Добрич и са възпитаници на Детска филхармония при читалището. Те споделят, че тяхната основа цел е била да изразят уважение и да почетат паметта на всички, взели участие във войната и дали живота си за Отечеството. След прожекцията добричлии ще имат възможност да разговарят с Петър и Росен Теодосиеви.

Сценаристи на документалната лента са Антоан Тонев и Радослав Тодоров, а режисьор – Борис Грозданов. Инициативата за създаването на филма е на списание “Българска наука”.

Лентата представя нов поглед на събитията от 1912 г., търси историческия им и духовен смисъл, вглежда се в отражението им върху българската история и народопсихология. Взаимовръзките са преценени от гледна точка на стогодишния юбилей, натрупаните исторически и социалнопсихологически оценки и най-вече от висотата на преосмисляните през изтеклия век ценности на демократичната цивилизация. Обръща се внимание и на недостатъчно разгледани и неизвестни обстоятелства.

Акцентира се върху духа на българската армия и българския войник. Представени са гледните точки на всички балкански страни за войната, както и отзвукът в Европа.

Във филма участват изтъкнати наши учени, които се занимават с новата история на България и са автори на изследвания върху Балканските войни. Своя гледна точка за събитията от 1912 г. представят историците акад. Георги Марков, проф. Димитър Гоцев, доц. д-р Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания към БАН, доц. д-р Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и полк. доц. Станчо Станчев – ръководител на Център за военна история и поуки от практиката при Военна академия “Г. С. Раковски” и други.