Галина Тонева иска да продължи работата в екип на прокурорите
Галина Тонева иска да продължи работата в екип на прокурорите / снимка: Sofia Photo Agency

Мандатът на главния прокурор трябва да бъде намален, но с право за преизбиране за втори такъв, съответно 4 г. с право на още 4 г. Това коментира в "Седмицата" на Дарик Галина Тонева, зам.-главен прокурор, един от тримата кандидати за обвинител номер едно на страната.

Ако заеме поста, Тонева, би въвела тотално нова система на атестиране, която няма да бъде подменяща правилата за атестиране, въведени от ВСС, но ще отчита индивидуални показатели за прокурорите. Галина Тонева не би променила посоката на започналата вече промяна - работата в екипи, децентрализацията, намаляването на натовареността, повишаването на квалификацията, специализацията. Тя би заложила на разместване на щатовете, тоест свободните щатни бройки да се насочват натам, накъдето има нужда.

Според кандидата за главен прокурор използването на СРС-та трябва да бъде намалено, за да се използват по предназначение. Тя е за отпадане на най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна, но с уточнението, че въпросът е поставен рано и се нуждае от обществено обсъждане.

Галина Тонева е за декриминализиране на даването на подкуп; за понасянето на наказателна отговорност при вписване на невярна сума в нотариалните актове; не е съгласна неплащането на осигуровки да се третира като престъпление и е срещу повдигане на обвинение за проповядване на религия.

Тонева даде оценка и за тримата главни на демократична България. Иван Татарчев тя определи като "изключителен джентълмен", Никола Филчев като "мрачен и затворен, но добър юрист", а Борис Велчев като "дипломат и демократ".

Ако кандидатурата й бъде избрана, Галина Тонева би реализирала мечтата си - прокуратурата да стане класическа магистратска администрация.