Борислав Сарафов е за бърза реформа в прокуратурата
Борислав Сарафов е за бърза реформа в прокуратурата / снимка: БГНЕС, архив

"Гаранция за независимостта на прокуратурата е сегашното й положение в съдебната власт, а не в изпълнителната власт. Трябва известна децентрализация на прокуратурата, например повече ангажиране за апелативните прокуратури като им се даде контролно-ревизионната, инспекторската дейност. Също трябва децентрализация на стопанската дейност на прокуратурата". Това заяви в "Седмицата" на Дарик Борислав Сарафов, ръководител на апелативната специализирана прокуратура, един от тримата кандидати за главен прокурор.

Според него мандатът на обвинител номер едно на страната е дълъг и изтощителен и предложи той да бъде разделен на два мандата от по 5 г., което може и да е гаранция, че всеки новоизбран прокурор би се стремял да има успешен първи мандат, който би му гарантирал следващия.

Ако бъде избран за поста, Борислав Сарафов би въвел нова кадрова политика, би прекроил кадрите с оглед на натовареността, би въвел нова система за кариерно израстване, поощрение. По думите му реформата в сектора трябва да се извърши бързо, защото изоставането би довело до натрупване на нови проблеми.

За Сарафов най-спешната материална нужда за прокуратурата е сградният фонд на Софийска районна прокуратура.

Сарафов е категоричен, че прокуратурата не се е проваляла в делата срещу организираната престъпност, а ако се говори за някакъв неуспех, то това може да се отнася за делата за корупцията.

По думите му използването на СРС-та е оптимално, сега те се използвали по предназначение.

На въпрос как с една дума би оценил работата на последните трима главни прокурори, Борислав Сарафов отговори: "Иван Татарчев. За починалите или добро, или нищо, аз ще кажа нищо. За Никола Филчев - нищо положително. За Борис Велчев - юмрук в кадифена ръкавица".

Сарафов би въвел новаторските си идеи, които сега се прилагат в практиката на специализираната прокуратура, но в по-широк мащаб. Той подчерта, че поста не е на всяка цена цел за него.