Сирийската опозиционна коалиция си избра нов ръководен орган
Сирийската опозиционна коалиция си избра нов ръководен орган / снимка: Reuters

Новата опозиционна коалиция на Сирия, в която доминират "Мюсюлманските братя" и техни съюзници, си избра на среща в Кайро ръководен орган по-малко от месец след като бе създадена със западна и арабска подкрепа, предаде Ройтерс.

Ръководният орган, наречен Политическо събрание, ще се председателства от умерения проповедник Моаз ал Хатиб, който ще има двама заместници. Събранието ще има и генерален секретар в лицето на подкрепяния от Катар бизнесмен Мустафа Сабаг, който се наложи като една от най-влиятелните фигури в новата структура.

Изборите са в съответствие с вътрешен устав, който изисква също формиране на преходно правителство и паралелни структури, включително в областта на сигурността, готови да запълнят политическия вакуум, когато президентът Башар Асад падне от власт.

Откакто коалицията беше създадена в Катар по-рано този месец с подкрепа от западни държави и страни от Залива, "Мюсюлманските братя" бързо успяха да се наложат като преобладаваща сила, посочват източници, запознати отблизо с процесите в организацията, допълва БТА.

Бунтът срещу автократичното управление на Башар Асад съживи сирийското крило на "Мюсюлмански братя", потискано в продължение на десетилетия, и отвори нови възможности за финансирането му от богати сирийци, живеещи в изгнание.

ЕС, Турция и страните от Залива вече признаха коалицията за легитимен представител на сирийския народ. САЩ са по-предпазливи, посочва Ройтерс.