Алфа банк поема контрола над Икономедиа, от компанията отричат
Алфа банк поема контрола над Икономедиа, от компанията отричат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
"Алфа банк" поема контрола над "Икономедиа", от компанията отричат
59204
"Алфа банк" поема контрола над "Икономедиа", от компанията отричат
  • "Алфа банк" поема контрола над "Икономедиа", от компанията отричат

Българският клон на гръцката "Алфа банк" поема контрола над дружеството "Икономедиа", което издава вестник "Капитал" и държи интернет сайта Dnevnik.bg - това става ясно от официално съобщение на банката, цитирано от БГНЕС. До това се е стигнало, след като "Икономедиа" не е успяло да погаси задълженията си към банката, където са заложени активите на печатните му издания, включително "Капитал" и "Дневник", както и на интернет сайтовете и централата на дружеството. От Съвета на директорите на „Икономедиа" обявиха, че са изненадани от решението на „Алфа банк" и към момента на подаване на иска дружеството е изплатило на банката всички дължими суми.

Според съобщението на «Алфа банк» в края на септември дружеството "Икономедиа" е имало просрочени задължения за над 430 хиляди евро, а издателската компания е била заложена за 9,35 милиона евро. Към момента за изпълнителен директор на "Икономедиа" е назначен Пламен Божинов, посочват от банката. От своя страна Съветът на директорите на „Икономедиа" заявява, че разполага с неоспорими факти за недопустимостта и незаконността на искането на Алфа банк и те вече са предоставени на Търговския регистър. Към момента на подаване на иска дружеството е изплатило в пълен размер дължимите суми по договорения погасителен план, заявяват от „Икономедиа", като се позовават на данни от Централния търговски регистър, според които кредитите фигурират като редовни към датата 29-ти ноември.

„Предприели сме необходимите правни действия, за да защитим нормалното функциониране на "Капитал", "Дневник" и останалите ни медии. Независимо от необоснования акт, сме готови да положим всички възможни усилия по търговски начин да разрешим спора с банката. Ако се окаже, че зад предприетите действия се крие опит за превземане на "Икономедиа" и подчиняване на редакционната политика на медиите, каквито индикации за съжаление имаме, ще се противопоставим с всички правни и публични средства", завършва изявлението на директорския борд.

"Икономедиа" организира BalPex - Балканско изложение за недвижими имоти, Marketing и Innovation Forum - годишен форум на специалистите по маркетинг и реклама в България с лектори световни имена в областта и "Годишна среща на бизнеса с правителството". През 2006 година "Икономедиа" купи IDGБългария и прибави към портфолиото си вестник Computerworld и списанията PCWorld, Network World, CIO. През 2007 година става собственик на 60% от София Ехо Медиа.