Социалистите дават РИК на съд
Социалистите дават РИК на съд / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка

Социалистите в Благоевград атакуват решението на ЦИК, по силата на което е назначена Районната избирателна комисия за провеждане на националния референдум на 27 януари идната година.

Исковите претенции на областната структура на червената партия са депозирани днес пред Върховния административен, информира лидерът на Столетницата в Благоевградско Емил Костадинов, който е и секретар на НС на БСП.

"Решението на ЦИК, с което е назначена Районна избирателна комисия в Благоевград, е нищожно, незаконосъобразно и недопустимо. Безцеремонно ЦИК погази действащите закони и постанови решение, което очевидно е в услуга на настоящото парламентарно мнозинство и без съмнение е поръчано именно от него. Трябва да се знае, че Законът за референдумите не предвижда създаване на нови избирателни комисии, а указва че Референдумът се провежда от съответните комисии, създадени за последните парламентарни избори", коментира червеният лидер Емил Костадинов.

"Станахме свидетели в Благоевград, но и в цялата страна, на ранно тестване на обществената търпимост и постепенно оттренирване на всички инструменти, с които ГЕРБ се готвят да подменят вота на гражданите – сега за референдума за развитие на ядрената енергетика у нас, а на следващ етап и за парламентарните избори. Най-голямата опозиционна сила-БСП, е с повече от скромно  присъствие в РИК-Благоевград - едва трима членове от общо 17. Не ни е позволено да имаме свой представител в нейното ръководство – нито заместник-председател, нито секретар. Очевидно ЦИК стриктно изпълнява указанията на управляващия Борисов, провежда недопустимо политическо акушерство и предоставя ръководни позиции в РИК на политически партии с твърде скромно присъствие в политическия и обществен процес. Всичко това е тревожен сигнал, че демократичният процес е застрашен", се сочи в жалбата на благоевградските социалисти.