Учители и директори на нож заради заплатите в сектора
Учители и директори на нож заради заплатите в сектора / Деляна Михнева

Едва 31% от учителските заплати ще бъдат увеличени от 1 януари догодина, а всички директори на училища ще получат по-високи възнаграждения. Това поставя служителите в сектора в дисбаланс и води до напрежение, заяви председателят на синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" Юлиян Петров в Пловдив. Той уточни, че ще бъдат увеличени само най-ниските учителски възнаграждения - от 450 на 500 лева. Причината за дисбаланса е в сега действащата наредба за работните заплати на педагогическия персонал.

От синдиката настояват за промяна в нормативната база и справедливо увеличение на заплащането. В момента се получава коридор в интересите на учители и директори, което не бива да се случва, категоричен бе Петров.

От 1 януари образованието ще получи 96 млн. лева повече, с което ще се увеличи с 6,5% единният разходен стандарт за всеки ученик, изчисляват от синдиката. По този начин се дава възможност на директорите сами да решават каква част от средствата да отидат за заплати на учителите и каква за ремонти, например. Фактите показват, че от голямата учителска стачка през 2007-а година педагозите не са получили и стотинка увеличение на възнагражденията си.

Преди седмица синдикалистите са изпратили предложенията си до просветния министър Сергей Игнатов. Във вторник предстои поредната работна среща между представители на министерството и социалните партньори в отрасъла, на която ще се обсъдят проблемите със заплащането на учителите.

Искаме 10% увеличение на всички учителски заплати от 1 януари догодина. В бюджета има достатъчно пари за това, категорични са от КТ „Подкрепа". Според тях напрежението в сектора е голямо и е възможно да се стигне до нови протести на учителите.