Националисти изгориха чучело на Ахмед Доган
Националисти изгориха чучело на Ахмед Доган / ВМРО Враца

„Долу Ньой! Кърджали е български!" - под това мото премина традиционното факелно шествие с което Младежката организация на ВМРО във Враца отбелязва годишнината от позорния Ньойски диктат. Тази година, шествието беше посветено и на 100 годишнината от Балканската война. Множеството, премина разстоянието от площад „Христо Ботев" до площад „Македония" с възгласи „Долу Ньой", „Свобода или смърт", „Да живее България".

Наред с войводите от Враца, Мездра, Козлодуй, Плевен и София, участие взеха и представители на други патриотични организации - „Атака", НФСБ, Съюз „Защита", движение „ДНЕС".

Слово за Ньойския диктат и борбата на българите за национално обединение изнесоха Станислав Стаменов, Марин Цветков и Момчил Янков.

В изказванията си зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, Областния лидер на войводите Красимир Богданов, полковник Гетов от ДНЕС, Георги Ценов от НФСБ и представителите на „Атака", осъдиха опитите за налагане на радикален ислям в България, циганизацията на страната, липсата на адекватна държавна политика и постепенното превръщане на българите в малцинство в собствената им родина.

Обединените националисти порицаха отказа на общинските съветници от ДПС да изберат за почетен гражданин на Кърджали, освободителя на града, ген. Васил Делов. В знак на протест, националистите изгориха символично чучело с лика на Ахмед Доган и заявиха, че няма да допуснат, откъсването и на педя българска земя.

Всички бяха единодушни, че за да се справи с разрухата, България се нуждае от обединение на патриотичните сили.