Турция не се е отказала да строи централа край Инеада
Турция не се е отказала да строи централа край Инеада / снимка: БГНЕС

Сътрудничеството между България и Турция в областите на енергетиката и инфраструктурата е от приоритетно значение. Това подчертаха на съвместна пресконференция в Анкара президентът Росен Плевнелиев и турският му колега Абдуллах Гюл, съобщиха от прессекретариата на президента.

Евентуалното изграждане на нова енергийна мощност край турския град Инеада, в близост до турско-българската граница, е на дневен ред, стана ясно след официалните разговори. „Очакваме повече информация и търсим решение”, каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос. От своя страна, президентът Гюл посочи, че Турция обсъжда различни енергийни проекти, „но едно трябва да е сигурно - всички тези проекти трябва да бъдат съобразени със съответните екологични изисквания”.

Президентът Плевнелиев открои отношенията между двете страни като пример за региона. Турция е първостепенна туристическа дестинация за българите и е вторият по обем експортен пазар за страната ни. „Поставяме си много високи цели - да работим за мир, за развитие, за добросъседство и за свързаност”, каза държавният глава.

Турският президент Абдуллах Гюл подчерта, че всяка година около един милион български граждани посещават Турция, което е показателен пример за отношенията между двете страни. Търговският стокообмен достига 3 млрд. евро, а целта е в „най-кратки срокове” да бъде достигнато ниво от 10 млрд. евро, което ще се случи със задълбочаване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, допълни Гюл.

Българският президент е заявил категоричната българска позиция в подкрепа на европейската перспектива на Турция и е изразил готовността на страната ни да сподели опита си в преговорния процес с южната ни съседка. „Споделихме общата визия за държавите в региона и заедно ще работим за тяхната перспектива за членство в ЕС и НАТО”, каза още Росен Плевнелиев.

Пред турския си колега президентът Плевнелиев е повдигнал въпроса за непризнаването на дипломите на турските студенти, завършили български висши училища. Считаме, че това е временен проблем и ресорните министри ще намерят съответното решение, заявиха президентите Плевнелиев и Гюл. България се ползва със сериозна репутация на регионален образователен център и обучава студенти от над 50 държави, припомни българският президент.

В турската столица държавният глава положи венец в Мавзолея на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк, след което беше посрещнат с официална церемония от турския си колега Абдуллах Гюл. В първия ден от официалната си визита в Турция Росен Плевнелиев ще има разговори с турския премиер Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек.