Изключените и напусналите СДС могат да са част от нова Синя коалиция, смята Костов
Изключените и напусналите СДС могат да са част от нова Синя коалиция, смята Костов / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, архив
Костов: ГЕРБ в момента „повръща” онова, което погълна от старата десница
59157
Костов: ГЕРБ в момента „повръща” онова, което погълна от старата десница
Изключените и напусналите СДС могат да са част от нова Синя коалиция, смята Костов
  • Костов: ГЕРБ в момента „повръща” онова, което погълна от старата десница
  • Изключените и напусналите СДС могат да са част от нова Синя коалиция, смята Костов

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи ГЕРБ и партията на Меглена Кунева за новата подмяна на десницата и преките съперници на тъмносините. В интервю за Дарик Костов каза, че в момента ГЕРБ „повръща" част от онова, което партията на Бойко Борисов е засмукала като членове и симпатизанти от старата десница.

По думите на лидера на ДСБ опитът на Бойко Борисов да прехвърли в СДС проваления избор на конституционен съдия бил „мутренска атака". Според Иван Костов е добре, че Петър Стоянов е отказал номинацията за този пост.

„Той не изигра ролята, която трябваше да изиграе по замисъла на сценаристите. И това е добре, защото щеше да бъде ужасно унизително - след Венета Марковска всички да се хвърлят вкупом. Защото това щеше да стане - вкупом срещу Петър Стоянов. Този вид мутренски ще ги нарека атаки, защото това не е политическо, това са недопустими от политик действия - това натоварване на парламентарно представена сила със собствените ти грехове, това никой не прави и то с цел да я доразбиеш. Това са прийоми на улицата, на организираната престъпност, които изглежда нахлуха в политиката през управлението на Бойко Борисов основно", каза Костов.

Дори опоненти като БСП, ДПС и НДСВ не действали така срещу сините

Той допълни, че сините са били противници и опоненти и с БСП, и с ДПС, и с партията на Симеон Сакскобургготски, но никой не си е позволявал да действа така срещу тях. На въпрос дали има логично обяснение защо ГЕРБ е изсмукал дясното, старата десница Костов отговори, че „в момента го повръща". „Десните в България нямат много силна традиция. В десницата няма достатъчно смелост. Има десни избиратели с възстановени земи и имоти, които казват, че реституцията е порочна. Между тази десница, която е склонна да проявява такова малодушие, се рекрутира един подвижен електорат, който отиде при Бойко Борисов", каза още лидерът на ДСБ.

По думите му Бойко Борисов е направил фундаментален отказ от ценности на десния човек. „Реабилитацията на Тодор Живков, която той си позволи на няколко пъти, е недопустима в представите на десния човек", допълни Иван Костов.

Изключените и напусналите СДС могат да са част от нова „Синя коалиция"

Според Иван Костов едва ли на изключените или напусналите СДС би им стигнало времето, за да създават в момента нова партия. Той подчерта, че очаква да чуе тяхната позиция, но на въпрос уточни, че те могат да бъдат част от една нова „Синя коалиция" - макар и не във същия й вид. „Пред очите на всички Синята коалиция беше торпилирана многократно от Раковска 134. Такива неща имаше много. Другите, които са излезли, които защитаваха Синята коалиция, те са искрени и не биха тръгнали да атакуват собственото си творение - Синята коалиция. Те биха могли да бъдат част от една нова Синя коалиция", каза Костов.

Нагласата в „Демократи за силна България" е категорично в подкрепа на Синята коалиция, може би не в онзи вид, в който беше, но това дължим на нашите избиратели, каза Костов. На въпрос дали той вижда по-сериозни шансове за рестарт на Синята коалиция с тези хора, които доброволно или не останаха извън СДС, Костов призова да бъдат оставени те да носят инициативата, напомняйки, че е имало безпочвени, неоправдани и непредизвикани обвинения.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция изрази очакването си тези хора да заемат активна позиция, а каква ще бъде тя, трябва да се изчака, за да се види. „Убеден съм, че едва ли ще секне тяхната енергия, защото не е лесно на тези хора в момента. Те генерират много вътрешна съпротивителна сила, много принципност, за да се противопоставят на това, което считат, че е абсолютно неправилно", каза още Костов.

Иван Костов бе гост в рубриката на Дарик „20 години по-късно", която е част от инициативите, с които радиото отбелязва своя 20-годишен юбилей. В нея с помощта на гостите слушателите на радиото и читателите на DarikNews.bg връщат лентата на времето към знакови събития от  последните две десетилетия. С бившия премиер и лидер на ДСБ си припомнихме случилото се през 1997 година.

Чуйте целия разговор с Иван Костов в Radio.DarikNews.bg