Учител от Златарица издаде уникална книга със записки по Балканските войни
Учител от Златарица издаде уникална книга със записки по Балканските войни / снимка: ГЕРБ

Уникална книга, посветена на 100-годишнината от Балканската война, излезе от печат с финансовата подкрепа на ПП ГЕРБ - В. Търново. Изданието се базира на фронтовите бележки на ефрейтор Тодор Чакъров, участник в двете Балкански войни. Бележките на войника за пръв път виждат бял свят  сто години след написването им.

Записките на ефрейтор Чакъров са съхранени от неговия син - Борислав Чакъров. Той е историк и главен учител в СОУ „Св. Св. Кирил и методий" в Златарица.   

Благодарение на областната структура на ГЕРБ и нейния лидер Даниел Панов, Чакъров успя да сбъдне отдавнашното си желание да популяризира записките на баща си, хвърляйки нова светлина върху историческия прочит на Балканските войни.

Фронтовите бележки са особенно ценни, защото те ни представят гледната точка на обикновения войник, а не официалната на наблюдатели, журналисти, историци, категоричен е съставителя. Според сина на героя поради конюктурни политически съображения във времето след  двете Балкански войни, част от истинското им лице е скрито.

В хода на военните действия, а също и по време на Първата световна война ефрейторът, който е бил телеграфист в 6-та Балканска дивизия, почти ежедневно е записвал всичко, което се случва с него и другарите му. Освен това той лично е приемал и предавал редица важни сводки, донесения, рапорти, телеграми, заповеди и др.

Безценните исторически данни, съдържащи се в бележките на телеграфиста са събрани и обработени от сина му, който е историк под заглавие „Пътищата на войната".