Независими депутати предлагат промени в Закона за Конституционния съд
Независими депутати предлагат промени в Закона за Конституционния съд / Sofia Photo Agency, архив
Независими депутати предлагат промени в Закона за Конституционния съд
59147
Независими депутати предлагат промени в Закона за Конституционния съд
  • Независими депутати предлагат промени в Закона за Конституционния съд

Присъствието или отсъствието на президента, председателите на Народното събрание и върховните съдилища да не е условие за полагането на клетвата на конституционните съдии. Това предлагат независими депутати, които внесоха предложение за промени в Закона за Конституционния съд.

Измененията имат за цел да не допуснат да се повтори прецедентът с проваленото полагане на клетвата на Венета Марковска. Депутатите обясниха, че друга причина за поисканите изменения е възможността предстоящият избор на главен прокурор да не бъде саботиран по същия начин.

„Фактът, че сега около кандидатурата с номинацията и излъчването, и избора на главен прокурор от Висшия съдебен съвет, вие виждате, една изключително голяма активност от страна на президента по отношение на това какъв би трябвало да бъде следващият главен прокурор. Разчитам, че Народното събрание ще приеме нашето изменение, за да не изпадаме в лошия прецедент днес ваши колеги да ме питат, какво би станало, ако се избере главен прокурор, за който президентът да не иска да издаде указ. Имаме лош прецедент с един бивш президент и по отношението на издаване на указ. Всичките тези неща показват, че у нас законите трябва да регламентират нещата в пълнота, до краен предел, за да не се получават такива луфтове и да не се остава на всеки да си преценява правомощията според ситуацията, в която той иска да прокара собствени виждания", каза в кулоарите на парламента независимият депутат Димитър Чукарски.

„Това е нашето желание, с което искаме да затворим вратата, която така широко президентът отвори. Президентът отвори една широка врата, в която всеки може да се промъкне и всеки може да си тълкува законите, както иска", каза от своя страна Тодор Великов.