ГЕРБ има амбициите и възможностите да управлява и през следващия мандат
ГЕРБ има амбициите и възможностите да управлява и през следващия мандат / снимка: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова
Татарски: ГЕРБ има амбициите и възможностите да управлява и през следващия мандат
59125
Татарски: ГЕРБ има амбициите и възможностите да управлява и през следващия мандат
  • Татарски: ГЕРБ има амбициите и възможностите да управлява и през следващия мандат

Народният представител от ГЕРБ Любен Татарски, който е председател на комисията по регионално развитие в Народното събрание, определи бюджета за следващата година като бюджет на възможностите, реалистичен и необходим за следващия програмен период.

„В сравнение с 2008 г., най-силната година на тройната коалиция, бюджет 2013 надхвърля почти по всички показатели тогавашния. Ако през 2008 г. бюджетите на общините са възлизали на 1,9 млрд. лв., то сега са 2,8 млрд. лв. За зимно поддържане през следващата година общо местната власт ще получи от държавата 19 млн. лева, при 10 млн.лв. през 2008 г. За ремонт и изграждане на нови пътища общините ще получат през 2013 г. общо 50 млн. лева или с 5 млн. лв. повече от най-добрата година на управлението на Тройната коалиция”, подчерта Любен Татарски.

”Срещу този бюджет трудно могат да се намерят аргументи, той показва отношението на държавата към хората”, коментира още народният представител.

”Приоритетите са насочени към справяне с най-важните икономически и социални предизвикателства пред страната. Затова един от акцентите в бюджета е намаляване на бедността, като за тази цел от 1 януари 2013 г. ще се повиши минималната работна заплата от 290 лв. на 310 лв., а от 1 април следващата година ще се увеличи размерът на пенсиите средно с 9,3%.

Бюджетът е направен така, че в него няма заложени капани, защото ГЕРБ има амбициите и възможностите да управлява и през следващия мандат”, подчерта областният координатор Даниела Савеклиева.

Депутатът Йордан Андонов, който е член на Комисията за образование, подчерта, че за образование са осигурени 2,9 млрд. лв. със 125 млн. повече от миналата година, това прави 3,55% от БВП.

„Такъв бюджет никога не е имало”, коментира Андонов. 12% е заложеното увеличение на заплатата на учителите, като с него средна заплата в сферата ще достигне около 750 лв.

Областният координатор на ГЕРБ Даниела Савеклиева и петимата народни представители от управялявщата партия в област Благоевград - Любен Татарски, Георги Андонов, Веселин Давидов, Митко Захов и Йордан Андонов дадоха съвместна пресконференция на тема „Бюджет 2013 предпоставка за бързо възстановяване на икономиката и осигуряване на устойчива макроикономическа среда”.

Чуйте още от депутата Любен Татарски в прикачения звуков файл